Stațiunea Straja într-o continuă transformare - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Stațiunea Straja într-o continuă transformare

Se va încerca salvarea turismului pe perioada  verii în Straja

Parte din intravilanul municipiului Lupeni, statiunea Straja se încadrează conform Regulamentului Local de Urbanism în functiunile Planului Urbanistic General.

Acesta propune pentru zona, construcţii pentru turism, servicii administrative, amenajări pentru turism, agrement şi spaţii verzi amenajate, instalaţii transport pe cablu persoane, retele tehnico-edilitare, circulaţii auto, pietonale şi parcări. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din aceştia, 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune: 4 telescaune, 6 teleskiuri și telegondola care face legătura dintre Lupeni și stațiune. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.

În sezonul 2016-2017 s-a inaugurat telescaunul de pePârtia Constantinescu. Pentru fluidizarea și dezvoltarea transportului pe cablu, în 2018 s-a demontat teleschiul 3, pentru lărgirea pârtiei, acesta fiind relocat paralel cu telescaunul 1, de pe pârtia Constantinescu. Cea mai semnificativă investiție din anul 2018 este cea a telescaunului cu patru locuri, debraiabil, din zona Crucii. Acesta se deplasează cu viteza de 4m/s, pe o lungime de 1300 metri. Telescaunul debraiabil pornește din zona Crucii Eroilor și urcă până spre finalul pârtiei Mutu. Pentru începători, covorul rulant a fost remontat și poziționat în variantă finală, pe pârtia Baloo, iar pentru asigurarea stratului de zăpadăartificială pe tot parcursul sezonului s-au mai achiziționat cinci tunuri noi, numărul total al tunurilor ajungând la 23, toate fiind răspândite pe tot domeniul schiabil. O altă investiție așteptată de turiști a fost telescaunul de pe Vârful Straja. Începând cu sezonul 2018-2019 acesta funcționeaza și urca până la 1870 metri. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 şi 4 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002. Există numeroase posibilităţi de cazare şi masă cu standarde superioare și medii, vile, pensiuni și cabane particulare. La Straja se organizeaza numeroase tabere atât vara, cât și iarna.

Pe timp de vară exista tabere de aventură și nutritie pentru preșcolari, tabere de aventură pentru elevi, tabere de sănătate pentru copii supraponderali, tabere de sport și nutriție pentru adulți. Se organizează activități de descoperire a naturii, speologie, escalada, tiroliana, drumetii, orientare cu busola, echitatie, stațiunea Straja fiind un punct de plecare spre numeroasele trasee turistice ce pun în valoare peisajul natural. Exista și 2 trasee de MTB: Traseul Lupilor – primul traseu de mountain – bike realizat în 2016 șireamenajat în 2017. Acesta are o lungime totală de – 4 kilometri; Traseul Baloo – al doilea traseu de mountain – bike realizat în vara anului 2017. Acesta face parte din disciplina All Mountain/Enduro, are o lungime totală de 3,2 kilometri, un profil fluid fără obstacole naturale și un grad de dificultate mediu pe toată lungimea lui.

Pe timp de iarnă există numeroase pachete de vacanță pentru schi și snowboard atât pentru adulţi, cât și pentru copii, etc. Prin urmare, datorita bunei poziţii pe care o are amplasamentul – atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al dotărilor domeniului schiabil și al numeroaselor oferte de petrecere a timpului liber, se preconizează ca acest tip de funcţiuni se vor dezvolta şi în continuare oferind noi beneficii municipiului Lupeni și locuitorilor săi.

” S-a finalizat PUZ-ul , s-au depus toate solicitările pentru obținerea avizelor de dezvoltare a stațiunii Straja. Siguranța este o prioritate, vom avea și 28 de hidranți, care au început să fie montați de cei de la APA SERV, la indicațiile celor de la ISU Hunedoara.  Lucrările au început încă de acum o săptămână. Avem un proiect depus la fostul minister al Turismului, care a fost blocat în perioada anilor precedenți și sperăm  să căștigăm acum. După cum știți, avem un investitor important, care are o pârtie și dacă bunul Dumnezeu ne va ajuta  și vom obține toate avizele, este posibil să construim un  nou telescaun., în partea Platoului Soarelui . Acolo avem un investitor care deja și-a achiziționat deja tot ceea ce trebuie pentru  telescaun, a achitat tot ceea ce trebuia la fondul forestier, să scoată o anumită suprafață de acolo. Este posibil ca anul acesta să se ocupe de lucrare, pentru a avea o nouă pârtie. Ne dorim să avem cât mai multe locuri de cazare, condiții cât mai bune pentru tot ceea ce înseamnă schi în Straja. Se lucrează conform legilor în vigoare. Trebuie să avem o perspectivă mult mai bună de dezvoltare . Și ne dorim să ridicăm și nivelul stațiunii. Iarna care a trebui a fost foarte bună, am reușit să umplem în proporție destul de mare stațiunea noastră. Am avut zăpadă pentru că am folosit tunurile de zăpadă,. Încasările au fost după munca pe care a prestat-o fiecare investitor din stațiune. Oamenii aveau în această perioadă contracte semnate . Acum, suntem curioși și noi ca administrație locală cât și administratorii  ce se va întâmpla în continuare, când se va da drumul. Ne dorim să se deblocheze totul  și să ținem cont de sănătatea oamenilor. Cu toți ne dorim deschiderea și recuperarea a tot ceea ce se mai poate din turismul de vară, pentru că, suntem pregătiți în acest sens” a ținut să declare  primarul Lucian Resmeriță.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share