”Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară!”

Aflat la Bruxelles, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, nu poate onora, așa cum a procedat în alți ani, invitația la Chișinău, la două evenimente extrem de importante, și anume, Congresul Eminescologilor și Ziua Limbii Române.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte, din anul 2011, pe data de 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova.
Decizia legislativă a fost luată din motive evidente: „importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite!”. De altfel, europarlamentarul umanist a fost primit, ca invitat de onoare, la Academia de Științe a Republicii Moldova, săptămâna trecută.
În contextul Zilei Limbii Române, eurodeputatul  Maria Grapini, invitat de onoare al sărbătoririi românismului în Republica Moldova, a transmis următorul mesaj:
„Doresc să le transmit românilor un „La Mulţi Ani!” din inimă, cu ocazia acestei zile speciale, să creadă în ţara noastră, în limba noastră, în cultura noastră, să fie buni purtători de tricolor, oriunde s-ar afla, să nu-şi piardă speranţa şi credinţa! România trebuie şi merită să ajungă departe! Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară! Marele Eminescu ne unește, așadar, trebuie să luptăm pentru unitate!”.
În contextul în care Ziua Limbii Române se sărbătorește, pe 31 august, și în Republica Moldova, prezentăm mesajul eurodeputatului Grapini, după vizita la Academia de Științe a Republicii Moldova,  citit de Președintele Academiei de Științe din Republica Moldova, Excelența Sa, Domnul Academician Ion TIGHINEANU: „În calitate de întreprinzător, apoi de ministru și mai apoi de europarlamentar, am avut ocazia de a participa la multe acțiuni ale Academiei de Științe din Republica Moldova. Cunosc personalități puternic implicate în activitatea Academiei, așa cum sunt Domnul Președinte Academician Ion Tighineanu și Domnul Academician Mihai Cimpoi. Am avut onoarea și plăcerea să discut de mai multe ori, încercând să-mi clarific lucruri despre ceea ce se întâmplă în lume și în societatea noastră românească. De ce nu se implică elitele în politici publice? Cum am putea convinge elitele din știință, cultură, economie să se implice direct în schimbările de care avem atâta nevoie?
Cred că trebuie să ne reamintim ce spunea scriitorul Marin Preda:
„Datoria oamenilor luminați dintr-o țară e să-i ajute pe cei din mijlocul cărora au ieșit”. Și care ar fi cel mai de preț ajutor? Implicarea lor, a celor „luminați” cum le spunea Marin Preda, a elitelor spun eu, în politici publice pentru a găsi cele mai eficiente și morale soluții.
Sigur, fiecare om are propria viziune despre viață sa și poate decide cum să acționeze dar, formarea caracterelor, educației civice, revin nu numai părinților, școlii, ci și celor care au reușit în profesia lor. Asta ar însemna solidaritate civică. Oamenii au nevoie de încredere, de optimism, de exemple pozitive, de solidaritate, de încurajare. Democrația încă nu este bine înțeleasă,  pentru că,  nu a fost suficient de bine explicată!
Este insuficient promovată munca. Se poate să reușești în ceea ce îți propui,  dacă se ține cont de competentele deținute, dacă perseverezi, cu multă muncă, cu pregătire profesională continuă, credință și încredere. Trăim o perioadă complicată, la nivel global, european și național. Trebuie să găsim soluții urgente crizelor suprapuse care au efecte negative asupra vieții oamenilor! În aceste vremuri tulburi, când au loc conflicte și se pierd vieți omenești, rolul școlii, al educației și al Academiei, care este cea mai înaltă treaptă dintre instituțiile de educație, învățământ, cercetare, devine esențial”, a punctat, în mesajul său, europarlamentarul umanist Maria Grapini.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share