Aflat la Bruxelles, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, nu poate onora, așa cum a procedat în alți ani, invitația la Chișinău, la două evenimente extrem de importante, și anume, Congresul Eminescologilor și Ziua Limbii Române.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte, din anul 2011, pe data de 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova.
Decizia legislativă a fost luată din motive evidente: „importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite!”. De altfel, europarlamentarul umanist a fost primit, ca invitat de onoare, la Academia de Științe a Republicii Moldova, săptămâna trecută.
În contextul Zilei Limbii Române, eurodeputatul Maria Grapini, invitat de onoare al sărbătoririi românismului în Republica Moldova, a transmis următorul mesaj:
„Doresc să le transmit românilor un „La Mulţi Ani!” din inimă, cu ocazia acestei zile speciale, să creadă în ţara noastră, în limba noastră, în cultura noastră, să fie buni purtători de tricolor, oriunde s-ar afla, să nu-şi piardă speranţa şi credinţa! România trebuie şi merită să ajungă departe! Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară! Marele Eminescu ne unește, așadar, trebuie să luptăm pentru unitate!”.
În contextul în care Ziua Limbii Române se sărbătorește, pe 31 august, și în Republica Moldova, prezentăm mesajul eurodeputatului Grapini, după vizita la Academia de Științe a Republicii Moldova, citit de Președintele Academiei de Științe din Republica Moldova, Excelența Sa, Domnul Academician Ion TIGHINEANU: „În calitate de întreprinzător, apoi de ministru și mai apoi de europarlamentar, am avut ocazia de a participa la multe acțiuni ale Academiei de Științe din Republica Moldova. Cunosc personalități puternic implicate în activitatea Academiei, așa cum sunt Domnul Președinte Academician Ion Tighineanu și Domnul Academician Mihai Cimpoi. Am avut onoarea și plăcerea să discut de mai multe ori, încercând să-mi clarific lucruri despre ceea ce se întâmplă în lume și în societatea noastră românească. De ce nu se implică elitele în politici publice? Cum am putea convinge elitele din știință, cultură, economie să se implice direct în schimbările de care avem atâta nevoie?
Cred că trebuie să ne reamintim ce spunea scriitorul Marin Preda:
„Datoria oamenilor luminați dintr-o țară e să-i ajute pe cei din mijlocul cărora au ieșit”. Și care ar fi cel mai de preț ajutor? Implicarea lor, a celor „luminați” cum le spunea Marin Preda, a elitelor spun eu, în politici publice pentru a găsi cele mai eficiente și morale soluții.
Sigur, fiecare om are propria viziune despre viață sa și poate decide cum să acționeze dar, formarea caracterelor, educației civice, revin nu numai părinților, școlii, ci și celor care au reușit în profesia lor. Asta ar însemna solidaritate civică. Oamenii au nevoie de încredere, de optimism, de exemple pozitive, de solidaritate, de încurajare. Democrația încă nu este bine înțeleasă, pentru că, nu a fost suficient de bine explicată!
Este insuficient promovată munca. Se poate să reușești în ceea ce îți propui, dacă se ține cont de competentele deținute, dacă perseverezi, cu multă muncă, cu pregătire profesională continuă, credință și încredere. Trăim o perioadă complicată, la nivel global, european și național. Trebuie să găsim soluții urgente crizelor suprapuse care au efecte negative asupra vieții oamenilor! În aceste vremuri tulburi, când au loc conflicte și se pierd vieți omenești, rolul școlii, al educației și al Academiei, care este cea mai înaltă treaptă dintre instituțiile de educație, învățământ, cercetare, devine esențial”, a punctat, în mesajul său, europarlamentarul umanist Maria Grapini.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Inundații Galați, bilanțul victimelor a crescut la 7. Marcel Ciolacu va aloca ajutoare de urgență de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată
Și totuși nu se poate fără cash! Ce spune Banca Națională a Suediei după ce s-a dorit renunțarea la plățile în numerar
A fost cutremur de 5,2 grade în România. Seismul a fost resimțit în Capitală, Iași, dar și Galați
Apel umanitar pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundații în județele Galați și Vaslui
Răzvan Constantinescu – Cum creezi o criză alimentară în șapte pași?
A nins pe Transalpina! Stratul de zăpadă are 5 centimetri iar șoferii sunt sfătuiți să evite zona sau să fie echipați de iarnă
LIFE STYLE
De ce să consumi miere de albine dacă faci sport sau mergi la sală regulat
Eclipsă parțială de Lună 17/18 septembrie: Schimbări globale și personale în resurse și investiții
Strategii pentru a atenua impactul schimbării de anotimp asupra sănătății tale mintale
Cum să devii un învingător
Gabor Mate: Când oamenii s-au ocupat de suferințele lor emoționale, durerea cronică a dispărut
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
De ce să consumi miere de albine dacă faci sport sau mergi la sală regulat
„Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”
”Pensiile noastre nu sunt un privilegiu, sunt un drept câștigat prin sacrificii”
Top 5 beneficii ascunse ale cafelei asupra sănătății
Sfaturi pentru o viață fără oboseală și cu un somn odihnitor
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Program educativ pentru toamna 2024, la Muzeul Apei
Maximizați Eficiența Panourilor Fotovoltaice cu Servicii Profesionale de Întreținere
De ce să consumi miere de albine dacă faci sport sau mergi la sală regulat