Florin Stoican este președintele Asociațiilor Kogayon și Parcul Național Văcărești. A fost unul dintre cei care au făcut studiile și demersurile pentru înființarea Parcului Național Buila-Vînturarița și a Parcului Natural Văcărești, precum și directorul Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, situat în județul Vîlcea, între Horezu și Băile Olănești. Florin Stoican este și membru al Grupului Român de Sedimentologie, precum și al Societății Geologice din România. Demersurile pentru obţinerea statutului de Geoparc UNESCO pentru „Oltenia de sub munte“ au demarat ca alternativă de dezvoltare durabilă pentru regiune, dar şi pentru a promova şi valorifica patrimoniul natural şi cultural unic al zonei. Totul a fost gândit în folosul comunităţii locale şi al vizitatorilor.
Dar, iată că demersurile inițiatorilor se lovesc acum, de unii politicieni locali ai PSD, care refuză parteneriatul pentru proiectul GEOPARCULUI UNESCO OLTENIA DE SUB MUNTE.
”De ce? Nu știm. Este o decizie politică pe care nu o înțelegem. Am solicitat în scris o motivație și nu ni s-a trimis. O așteptăm cu interes în continuare.
Primarii PSD din Costești, Horezu, Vaideeni, Bărbătești și Băile Olănești și conducerea PSD a Consiliului Județean Vâlcea ne-au transmis telefonic refuzul de parteneriat în acest proiect, pe 20 iulie, după ce, cu două săptămâni înainte fuseseră de acord sa încheiem un parteneriat. Parteneriatul menționa explicit ceea ce au subliniat prin răspunsuri oficiale și autoritățile în domeniu: faptul că Geoparcul UNESCO nu impune nicio restricție. Propunerile primarilor de completare a acestui acord de parteneriat au fost toate acceptate. Acordul urma să fie supus dezbaterii consiliilor locale și dezbaterii Consiliului Județean. Dar, nu mai e cazul, deoarece primarii și conducerea Consiliului Județean au decis în numele acestora.
Nu înțelegem cum și de ce s-au răzgândit, mai ales că temerilor de restricții li se răspunsese de către autorități, iar parteneriatul nu presupune nicio obligație financiară sau de altă natură din partea primăriilor și Consiliului Județean Vâlcea. Am luat act de această decizie politică. Suntem în continuare la fel de determinați să ducem mai departe Proiectul Oltenia de sub Munte Geoparc UNESCO alături de cei peste 80 parteneri locali și naționali care ne-au fost și ne sunt alături și cărora le multumim. Reamintim că proiectul menționat este o formă de asociere voluntară a factorilor locali interesați pentru a lucra împreună la dezvoltarea durabilă a zonei. Partenerii care ne susțin și care lucrează împreună cu noi sunt și ei ca și noi tot din comunitățile locale: antreprenori, meșteri locali, societate civilă, autorități și politicieni și sperăm că vom putea relua cândva dialogul și cu autoritățile locale ai căror actuali conducători le refuză acest proiect. Noi credem cu tărie că acest proiect poate contribui semnificativ la dezvoltarea și promovarea potențialului turistic al Olteniei de sub Munte, prin valorificarea patrimoniului natural și cultural local în folosul comunităților și vizitatorilor. Ne bucurăm că există deja exemple și inițiative de acest gen, cum este Geoparcul Ținutul Buzăului, care a primit anul acesta statutul de Geoparc Internațional UNESCO, alăturându-se rețelei globale a geoparcurilor UNESCO, formată acum din 177 geoparcuri din 46 de țări. Această realizare și recunoaștere a fost posibilă și datorită susținerii celor 18 autorități publice locale din teritoriul geoparcului și a Consiliului Județean, acesta susținând inclusiv financiar înființarea și managementul geoparcului, fiindcă au înțeles importanța acestuia pentru dezvoltarea durabilă a județului. Știm că schimbările în bine pentru comunitate se întâmplă când oamenii locului muncesc împreună, cu pasiune și bună-credință. Mulțumim tuturor celor care ne-au transmis mesaje de susținere după aflarea deciziei politice sus-menționate și cu care împărtășim aceleași valori. Mergem mai departe cu încredere împreună!” au transmis inițiatorii proiectului.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026