Sute de posturi vacante la CFR Marfă iar 90 de pensionari sunt încă în activitate, ca mecanici de locomotivă

O notă de informare internă relevă faptul că sunt sute de posturi vacante la CFR Marfă iar angajații, mai ales mecanicii de locomotivă, prestează lunar mii de ore suplimentare. În același document se precizează că personalul transportatorului național este îmbătrânit, fiind menținute în activitate foarte multe persoane care au îndeplinit deja condițiile de pensionare.

”Pentru diminuarea numărului de posturi vacante, a fost luată măsura de menţinere  în activitate a personalului care îndeplinea condiţiile de pensionare. Astfel, un număr de 90 mecanici de locomotivă au şi calitatea de pensionari, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru activitatea CFR Marfă din cauza faptului că aceştia pot înceta oricând raporturile de muncă cu societatea”, se arată în nota de informare, furnizată  de by club feroviar.

Situația personalului de locomotivă pe grupe de vârstă este îngrijorătoare. În grupa de vârstă 50-60 ani se regăsesc 66% dintre mecanicii de locomotivă şi 39% dintre mecanicii ajutori. Situaţii asemănătoare se regăsesc şi la celelalte funcţii specifice activităţii de transport feroviar de marfă, de unde rezultă numărul mare al salariaţilor vare vor îndeplini condiţiile de pensionare în cursul acestui an.

În prezent, CFR Marfă se confruntă cu o lipsă acută a personalului calificat pentru funcţiile de mecanic locomotivă-automotor şi mecanic ajutor locomotivă-automotor, precum şi pentru alte funcţii specifice activităţii de transport feroviar de marfă, cum ar fi: şef tren, mecanic instructor, şef tură, revizor tehnic vagoane, revizor locomotive.

În primele 11 luni din anul 2020, media lunară a orelor suplimentare efectuate de mecanicii de locomotivă-automotor a fost de 7.366 de ore, iar soldul orelor suplimentare este de 62.225. La funcția mecanic ajutor locomotivă-automotor, în perioada mentionată, media lunară a orelor suplimentare a fost de 2.657 de ore, iar soldul orelor suplimentare este de 25.254.

Asigurarea forţei de muncă în situaţia vacantării posturilor de mecanic locomotivă şi mecanic ajutor este dificilă, din cauza numărul mare de firme care activează în transportul feroviar şi recrutează personalul de locomotivă, precum şi din cauza resurselor financiare şi de timp necesare în vederea formării profesionale a personalului. Numărul redus al personalului de locomotivă face dificilă şi ocuparea posturilor pentru care recrutarea se face din rândul salariaţilor încadraţi pe funcţiile mecanic locomotivă sau mecanic ajutor.

Anul trecut CENAFER nu a școlarizat niciun mecanic de locomotivă

În ultimii ani, CFR Marfă a solicitat către CENAFER organizarea unor cursuri de formare profesională pentru meseria de mecanic locomotivă, dar solicitările noastre nu au fost onorate în totalitate, se mai arată în document.

ANUL             Solicitare CFR Marfă              Cursuri organizate de CENAFER

2017            118 cursanţi                             118 cursanţi

2018            246 cursanţi                             91 cursanţi

2019            73 cursanţi                               73 cursanţi

2020            595 cursanţi                             97 cursanţi

2021            252 cursanţi                             0 cursanţi

Posturi vacante la CFR Marfă

Din cauzele anumerate mai sus, societatea se confruntă cu un număr foarte mare de posturi vacante, după cum urmează:

Funcţia                            Posturi ocupate           Posturi vacante            Posturi normate

Mecanic locomotivă          858                             350                            1208

Mecanic ajutor                 335                             178                            513

Şef tren                          259                             91                              350

Mecanic instructor           38                               8                                46

Şef tură                         189                              45                              234

Revizor tehnic vagoane   547                              177                            724

Revizor locomotive         23                                18                              41

Mecanicii pleacă la CFR Călători și Metrorex

Dincolo de mecanicii care ies la pensie, alții preferă să plece la CFR Călători și Metrorex, datorită salariului mai mare pe care îl primesc acolo, precum și datorită condițiilor de muncă mai bune. Programul mersului trenurilor de călători este mai stabil decât cel al trenurilor de marfă, se mai arată în documentul citat.

Angajări și școlarizări

Pentru asigurarea personalului încadrat la funcția de mecanic de locomotivă pentru automotoare conform necesarului, CFR Marfă are în vedere următoarele măsuri: menținerea în activitate a personalului și după îndeplinirea condițiilor de pensionare, până la formarea profesională care să asigure înlocuirea;
întreprinderea demersurilor necesare în vederea școlarizării de personal din afara  societății, în funcția de mecanic de locomotivă pentru automotoare;  recrutarea personalului de locomotivă de pe piața forței de muncă.

Au dat afară mecanici și acum se plâng că nu au

La începutul verii trecute, CFR Marfă a concediat 1.400 de angajați, în cadrul unui plan de restructurare a societății girat de directorul general Mihai Frăsinoi. Acesta a fost numit în funcție la finele lunii februarie de către fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR). Între timp, conducerea societății s-a trezit că nu mai are personal suficient, așa cum a semnalat luna trecută Club Feroviar.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share