08/12/2021

SZalt – centru permanent de educație media și journalism – final de proiect .

Proiectul SZalt® – Centrul Digital de Educație Media Și Jurnalism Cultural, inițiat și implementat în perioada august-octombrie 2021 de Asociația Culturală Kabaitan din Timișoara, s-a încheiat, lăsând în urmă și la dispoziția tuturor celor interesați platforma digitală, SZalt.stream https://szalt.stream/ , care conține acum peste 30 de podcasturi, tutoriale și materiale educative care explorează și descifrează practici legate de jurnalismul cultural și educația media. Pe platformă au fost publicate și reportajele și interviurile realizate în cadrul modulelor de practică de către tinerii care au participat la programul de formare oferit prin proiect.
„În 2023 vom fi capitală culturală europeană, iar nevoia de jurnaliști culturali va fi mare. Vor fi evenimente culturale, vor veni personalități din diverse domenii, întreaga atenție va fi asupra orașului nostru. Contează cum vom transmite lumii în imagini, interviuri, presă culturală, tot ce se va întâmpla în anul cultural 2023”, spune Mona Szucsik, președinte al Asociației Culturale Kabaitan și coordonator al proiectului SZalt.
Împreună cu o echipă de profesioniști din mediul jurnalistic, academic și cultural, echipa Asociației Kabaitan și Szalt Stream a conceput și oferit prin proiectul SZalt® – Centrul Digital de Educație Media Și Jurnalism Cultural peste 20 de sesuni de formare – prezentări, ateliere, vizite ghidate, dezbateri, pentru cei 35 de tineri care s-au înscris la acest program de inițiere în jurnalism cultural. Brîndușa Armanca, Ramona Băluțescu, Marcel Tolcea, Dinu Barbu, Anastasia Coste, Roxana Morun, Mona Nămoliu, Noemi Varga și Angela Mate s-au întâlnit cu tinerii cursanți zilnic în locații culturale diverse din Timișoara ca să deconstruiască,
și reconstruiască și exploreze practici fundamentale care definesc jurnalismul cultural profesionist, făcut cu gândul la public și la oraș.
La finalul activtităților de instruire, cei 35 de tineri au realizat reportaje și interviuri cu personalități culturale din Timișoara sau aflate în vizită la Timișoara, exersând astfel, în practică, tot ce au învățat la cursuri. Alina Ilea – actriță la Teatrul Național Timișoara, Sorina Jecza – Președintă a Fundației Triade și Dan Perjovschi – artist sunt doar câțiva dintre cei intervievați de cursanții SZalt.
La final de proiect i-am întrebat pe tinerii participanți cum ar descrie experiența lor în proiectul SZalt pentru a convinge un prieten interesat de jurnalism să participe la o viitoare ediție a proiectului. Ne-au răspuns așa ‘Experiența SZalt este un factor care te poate ajuta să urmezi o anumită cale în carieră. De asemenea, prin SZalt o mulțime de cunoștiințe se și aplică, contrar lucrurilor pe care le înveți la școală. Ai parte de un colectiv care e ca tine, cu aceeași ardoare de a căuta un nou scop și de a face ceva important pentru comunitatea în care trăim.
SZalt te ghidează, te lasă să descoperi, să pui mâna, să greșești, să o dai în bară, să te perfecționezi, totul este învelit de o atmosferă relaxantă care te va învăța ce înseamnă să muncești plăcut. Lucrurile pe care le experimentezi aici, proiectele în care ești inclus sunt inedite. Sunt mereu în schimbare. Și se simte ca o familie, chiar dacă nu sunt de foarte mult timp în ea, îți pot spune asta.’
În viitorul apropiat, platforma digitală Szalt.stream va cuprinde și materiale de prezentare a evenimentelor culturale din Timișoara, traduse și în limbajul semnelor și în engleză și în limba hindi pentru a fi accesibile, fără discriminare, unui public divers și internațional.
Cu această ocazie mulțumim încă o dată partenerilor care ni s-au alăturat încrezători în idea că toată lumea crește și câștigă dacă aducem tinerii aproape de lumea fascinantă a jurnalismului și împreună cu ei spunem povești relevante și autentice despre Timișoara culturală cu ajutorul instrumentelor media: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș FITT, Organizația Studenților din Universitatea de Vest OSUT, Asociația Sfera Timișoarei, Centrul Cultural German Timișoara, Institutul Francez, Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, Institutul Intercultural Timișoara, Teatrul Thespis, Intuition, Colegiul Național C.D.Loga, Liceul
Tehnologic Electrotimiș, Liceul de Arte Plastice Timișoara, parteneri media: TVR Timișoara, stiridetimișoara.ro, stiripentrucopii.com, infotimișoara.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share