Talibanii vor relații pozitive cu întreaga lume

Liderii talibani se vor întâlni astăzi  la Doha, cu responsabili ai Uniunii Europene (UE), a anunţat ministrul lor de Externe, în timp ce noul regim afgan încearcă să rupă izolarea diplomatică, relatează AFP.
”Mâine (marţi) ne vom întâlni cu reprezentanţii UE. Avem reuniuni pozitive cu reprezentanţi ai altor ţări.V rem relaţii pozitive cu întreaga lume. Credem în relaţii internaţionale echilibrate. Credem că o astfel de relaţie echilibrată poate salva Afganistanul de instabilitate ”, a declarat Amir Khan Muttaqi la o conferinţă în capitala Qatarului, fără a preciza funcţiile deţinute de aceşti oficiali europeni şi nici numărul acestora.

Delegația talibanilor s-a întîlnit duminică și cu înalți oficiali americani.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că delegația SUA la discuțiile din weekend de la Doha, Qatar, s-a concentrat asupra preocupărilor privind securitatea și terorismul și trecerea în siguranță pentru cetățenii SUA, alți cetățeni străini și afgani, precum și asupra drepturilor omului, inclusiv participarea semnificativă a femeilor și fete în toate aspectele societății afgane. El a spus că cele două părți au discutat și despre „furnizarea de către SUA a asistenței umanitare robuste, direct către poporul afgan”.

„Discuțiile au fost sincere și profesionale, delegația SUA reiterând faptul că talibanii vor fi judecați după acțiunile sale, nu numai pe cuvintele sale”, a spus Price într-un comunicat. Nu a spus dacă s-au ajuns la acorduri. Ministerul de externe din Kabul a declarat că întâlnirea de două zile a decurs bine. Acesta a salutat oferta de asistență umanitară din partea SUA și a declarat că autoritățile locale vor facilita livrarea și vor coopera cu grupurile de ajutor, însă a declarat că o astfel de asistență „nu ar trebui să fie legată de probleme politice”.

Ministrul Amir Khan Muttaqi, a mai spus că ” Washingtonul va oferi afganilor vaccinuri împotriva coronavirusului” și că cele două părți au discutat despre „deschiderea unei noi pagini” între cele două țări.

Oficialii administrației Biden au declarat că ”delegația SUA va presa talibanii să elibereze  pe americanul răpit,  Mark Frerichs” . O altă prioritate principală ar fi menținerea talibanilor la angajamentul lor de a nu permite Afganistanului să devină din nou un focar pentru Al Qaeda sau alți extremiști. Talibanii au preluat puterea în Afganistan în august, la aproape 20 de ani după ce au fost destituiți într-o invazie condusă de SUA , pentru că au refuzat să predea pe liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. Oficialii americani spun că sunt în contact cu zeci de americani și rezidenți legali permanenți care doresc să părăsească Afganistanul și că există încă mii de afgani aliați cu SUA care riscă să fie persecutați de către talibani. Washingtonul și alte țări occidentale se confruntă acum,  cu alegeri dificile, deoarece o criză umanitară severă apare în Afganistan.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share