Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„ ȚARA HAȚEGULUI”, un alt loc de vis încărcat cu o mare dogmă istorică

Pătrundem în Țara Hațegului trecând pe lângă Băile Romane de la Călan, care se numesc „Băile Aquae”. Băile cu apă tămăduitoare au o vechime de pe timpul dacilor și romanilor.  Pe timpul dacilor așezarea se numea Idata, iar odată cu ocupația romană, aceste au primit numele de „Băile Aquae”.

Binențeles că nu sunt nici acestea lipsite de basme și legende. Una dintre legende „spune că aici, au fost “trei zâne surori”, care și-au propus să își demonstreze una alteia cum pot fi de folos oamenilor. Dintre toate, zâna cea mică, cunoscută drept o iubitoare de artă și pricepută în tainele tămăduirii bolilor și suferințelor, se spune că ar fi descoperit un izvor cu apă caldă, tămăduitoare, apreciat de însuși regele dacilor, Decebal. Vestea apelor care alină suferințele s-a dus mai departeși  o data cu trecerea anilor acestea au fost însemnate printre cele mai importante băi termale, pe harta „Tabula Peutengeriana”, devenind si mai cunoscute pe vremea romanilor. “

Drept dovadă că aceste băi au existat încă de pe vremea Daciei și ocupației romane , o arată și inscripția „Genio Pagi Aquaensis” –  ce se află dăltuită în piatră ce se află așezată în incinta altarului Bisericii Streisangiorgiu din apropiere (la iesirea din Calan-orasul nou).

De pe timpul romanilor, de peste 2000 ani a rezista până în zilele noastre un vechi bazin, cunoscut sub numele de “lingura”, ce era alimentat cu apa a trei izvoare.

Băile de la Aquae Călan, utilizate de daci şi romani , se zice că regale dac Decebal venea destul de des de la Sarmisegetuza să se trateze la aceste băi. Băile au fost amintite atât de istorici greci cunoscuţi ai Antichităţii, ca Ptomeleu, cât și de alți istorici precum, Alexandru Voina:  „Izvoarele termale şi solul fertil al Luncii Streiului au impus Aquae ca o statio pe drumul ce lega Ulpia Traiana de Apulum. Din vechile thermae s-au mai păstrat doar bazinul cioplit în stâncă, utilizat de locuitorii din împrejurimi până în zilele noastre. Ansamblul bazin – canal, datorită formei sale păstrate în timp, a fost denumit Lingura romană”.

Bazinul termal care a rămas până în zilele noastre se află săpat în stâncă, cu un perimetru de peste 100 m, dar și o înălțime de aproape 4 m, iar apa de pe fundul bazinului are peste 20 grade. Alimentarea bazinului se făcea din apa celor trei izvoare, iar scurgerea apei se făcea printr-un jgheab săpat în stâncă. Băile de la Călan au fost folosite până în jurul anului 1980, fiind cunoscute pentru tratamentul său benefic asupra organismului, datorită propietăților apei  bicarbonatate, clorurate, calcice, sodice si magneziene, și astăzi folosită in tratamente curative pentru vindecarea diverselor afectiuni, precum durerile musculare, spondilozele, bolile de piele, asteniile si multe altele.

După 1990 stațiunea a fost privatizată cunoscând o ascensiune rapidă, cu trei bazine termale dintre care unul olimpic, devenind un loc de relaxare nu doar pentru cei din județul Hunedoara ci și pentru cei care îi trec prin preajmă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share