Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

TARGOVISTE – STUDIU DE CAZ IN TURISM

lucia Lucia Enache

Studentă în anul III la Facultatea de Geografie și Geologie, Iași, specializarea Geografia Turismului

Tema mea de licență este legată de turismul cultural-istoric din Muntenia, cu un studiu de caz pe orașul Târgoviște.

De ce aceasta alegere? Pentru că din punctul meu de vedere, Târgoviște este un oraș cu o istorie bogată și diversificată având un impact major asupra culturii nationale.

Târgoviștea are foarte multe atuuri pe care le-ar putea folosi, astfel încât să devină un oraș mult mai cunoscut din punct de vedere turistic si as enumera: istoria bogată, monumentele impozante din diverse perioade istorice, personalități politice si culturale marcante ale tarii noastre, evenimentele culturale pe toate segmentele artistice si sociale. Târgoviște are toate resursele necesare pentru a deveni un oraș înfloritor din punct de vedere turistic.

De aceasta cetate se leaga primul tipar pe teritoriul tarii, prima carte in limba romana apartinand diaconului Coresi, limba romana in general este reprezentata aici de neamul Vacarestilor, Ioan Heliade Radulescu, Grigore Alexandrescu. Aici continua sa aiba loc cel mai mare si longeviv festival-concurs de literatura romana, “MOSTENIREA VACARESTILOR”. Din punct de vedere politic si militar, orasul este reprezentat prin Complexul Muzeal CURTEA DOMNEASCA, edificii ce fac dovada faptelor de vitejie ale domnitorilor romani: Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu si alti aproape 30 de domnitori valahi in cea mai prestigioasa capitala de stat de pe teritoriul Romaniei.

Un important punct în cultura națională legat de orașul Târgoviște îl reprezintă existența Teatrului „Tony Bulandra” cunoscut și prin numele a unor actori mari, precum: Laura Vasiliu, Sebastian Papaiani, Marius Manole.

Festivalul Babel sau Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului a fost ținut în Târgoviște, cu colaborarea Teatrului „Tony Bulandra” și a primăriei, timp de 12 zile în luna iunie. Acest festival a adunat, în România, personalități artistice și instituții teatrale din 21 de țări, printre care: directorul Teatrului Național din Lisabona, Joao Mota, unul dintre cei mai mari regizori ai Europei, precum și reprezenanți ai Royal Shakespeare Company, cea mai prestigioasa companie de teatru din lume, conferind țării noastre un prilej deosebit de afirmare pe scena internationala.

Printre activitățile acestui festival, se numără: ateliere teatrale, spectacole de dans contemporan și de stradă, expoziții foto, concerte, conferințe, proiecții de film, teatru de animație, spectacole pentru copii.

Astfel, Târgoviște devine un centru cultural de mare anvergură, dar și o punte importantă în dezvoltarea turismului cultural-artistic, atat national, cat si international. Prin intermediul acestor brand-uri, imaginea României este pozitivă, impactul turistic asupra orașului fiind strans legat de o promovare mai intensă pentru o recunoaștere la nivel european si chiar mondial a unei zone plurivalente din punct de vedere cultural-istoric si geografic.

Lucia Enache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share