Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Teatru și film documentar românesc la Cracovia. Stagiunea Teatrul Basca în Polonia: „Libertatea în mișcare”

În perioada 2 – 8 iulie, Teatrul Basca din Timișoara ajunge pentru prima dată la Cracovia, cu o stagiune de teatru și film sub denumirea Stagiunea Teatrul Basca în Polonia: „Libertatea în mișcare”.

Actori, regizori și artiști din România, se pun în mișcare pentru a prezenta spectacolul de teatru Animal Crossing, și filmele documentare INVIZIBIL #portret de artivist și Artist.parcurs ideal. În plus, în cadrul stagiunii se va organiza și o expoziție de portrete ale artiștilor din comunitatea Teatrului Basca. Toate momentee artistice selectate fac parte din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

La toate acestea se adaugă și o dezbatere despre importanța accesibilizării culturii și incluziunea în societate, prin artă, a grupurilor sociale marginalizate, alături de regizoarea Roxane Borgna (Franța) și directoarea Teatrului Basca, Ana-Maria Ursu (actor și regizor), precum și partenerii proiectului Stagiunea Teatrul Basca în Polonia: „Libertatea în mișcare”.

„În Timișoara, dar și în România, suntem cunoscuți pentru modul în care expunem în creații artistice problemele reale cu care se confruntă societatea, pentru că vorbim pe înțelesul tuturor despre libertate, accesibilizare, incluziune, solidaritate, dialog și diversitate. Acum avem șansa să aducem și în fața publicului polonez câteva dintre proiectele noastre cele mai apreciate în cadrul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, alături de parteneri locali cu reputație culturală semnificativă. Pentru noi este începutul unei colaborări de lungă durată prin care intenționăm să ajungem la publicul multicultural din Cracovia și să îi încurajăm să vină ulterior și în Timișoara”. (Ana-Maria Ursu, directoarea Teatrului Basca)

 Partenerii proiectului sunt: Societatea Polono-Română din Cracovia, Consulatul Onorific al României la Cracovia, Cricoteka – Centrul de Documentare a Artei lui Tadeusz Kantor din Cracovia, Biblioteca Voievodală Publică din Cracovia, Centrul Multicultural din Cracovia/Fundația IB Polonia și Asociațiile SolidArt, Colectiv A și Nageurs de Nuit.

 Proiectul Stagiunea Teatrul Basca în Polonia: „Libertatea în mișcare” face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Programul Stagiunii Teatrului Basca în Polonia „Libertatea în mișcare (2-8 iulie, Cracovia):

 2 iulie 2024, ora 18:00 – proiecția filmului documentar INVIZIBIL #portret de artivist (29 min., regia Roxane Borgna și Laurent Rojol, Franța), însoțită de o expoziție de portrete ale actorilor din comunitatea Basca surprinse de artista fotograf Diana Bilec și un atelier despre importanța culturii accesibile.

Biblioteca Voievodală Publică din Cracovia, str. Rajska 1, etaj II, sala 247.

Proiecția va fi urmată de o discuție despre rolul artiștilor în accesibilizarea culturii în teatru, film, arte vizuale, legătura și responsabilitatea lor în rezolvarea problemelor sociale care ne înconjoară.

Documentarul INVIZIBIL#portret de artivist a fost realizat special pentru evenimentul de închidere al programului cultural Timișoara 2023 – Timișoara la nesfârșit. Filmul surprinde  lupta artiștilor români împotriva nedreptății punând accentul pe discriminarea socială în artă. Invizibilitatea persoanelor cu dizabilități, a migranților, a persoanelor rome, reprezintă în momentul de față cea mai masivă invizibilizare din viața socială.

  3 iulie 2024, ora 18:00 – proiecția filmului documentar Artist.parcurs ideal (72 min., regia Roxane Borgna și Laurent Rojol, Franța).

Biblioteca Voievodală Publică din Cracovia, str. Rajska 1, parter, sala 53.

Filmul Artist.parcurs ideal urmărește parcursul în viață și experiența a nouă absolvenți de studii teatrale din România din 2010 până în 2023, permițându-ne să explorăm fețe diferite ale României de azi.

Alături de protagoniști intrăm în realitatea vieții artistice, aflăm varietatea de posibilități de dezvoltare și descoperim modul în care viziunile și dorințele fiecăruia au influențat modele de existență și supraviețuire a artei și a artistului.

Documentarul Artist.parcurs ideal a fost realizat în cadrul proiectului Esprit de Roumanie din cadrul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 de către Asociația clujeană Colectiv A.

Proiecția filmului va fi urmată de o discuție despre oportunitățile tinerilor absolvenți de teatru și film de a-și găsi propriul drum, așa cum și-l vizualizează în viitor.

7 iulie 2024, ora 19:00 – spectacol de teatru Animal Crossing în aer liber.

Cricoteka – Centrul de Documentare a Artei lui Tadeusz Kantor, str. Nadwiślańska 2-4, 30-527, Cracovia.

Animal Crossing tratează multiculturalitatea specifică Timișoarei, abordând în același timp o temă de actualitate în context european: migrația și strămutarea forțată. Asistăm la povestea a doi poliţişti de frontieră, unul român şi unul maghiar, ce lucrează într-o echipă mixtă de supraveghere a frontierei, şi care se intersectează cu povestea unei femei migrante din Orientul Mijlociu.

Asistăm la povestea a doi poliţişti de frontieră, unul român şi unul maghiar, ce lucrează într-o echipă mixtă de supraveghere a frontierei, şi care se intersectează cu povestea unei femei migrante din Orientul Mijlociu.

Ce ne așteaptă? Șansa să înțelegem că avem un viitor comun dacă suntem deschiși să ne  cunoaştem reciproc, să intrăm în contact cu realitatea omului de lângă noi și să încetăm a ne raporta unii la alţii ca obiecte.

Animal Crossing a fost jucat în festivaluri din România, iar ca spectacol lectură a fost prezentat la Theatre de l’Opprime din Paris și la Teatrul X din Berlin.

Distribuție: Ana-Maria Ursu, Costa Tovarnisky, Robert Copoț, text de Andrei Ursu și Victor Dragoș, coregrafie: Beatrice Maria Tudor, muzica: Mehdi Aminian, decor: Lia Pfeiffer, George Sava, regia: Victor Dragoș, design grafic: Ana Kun.

8 iulie 2024, ora 18:00 – spectacol de teatru Animal Crossing

Centrul Multicultural din Cracovia, str. Zabłocie 20, clădirea A, etaj 1.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Toate evenimentele sunt traduse și subtitrate în limba polonă și engleză.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share