Tipuri de pavaje

Daca te afli in situatia in care doresti sa realizezi amenajari exterioare trebuie sa iei in considerare montarea pavajelor pe aleile de access si in interiorul curtii. In acest articol vom discuta despre tipurile de pavaje si proprietatile acestora.

tipuri de pavaje
Tipuri de pavaje – @Oficial Media

Tipuri de pavaje

Daca te afli in situatia in care doresti sa realizezi amenajari exterioare trebuie sa iei in considerare montarea pavajelor pe aleile de access si in interiorul curtii. In acest articol vom discuta despre tipurile de pavaje si proprietatile acestora.

Recomandam sa folositi meseriasi profesionisti pentru lucrarile de montare pavaje pentru o lucrare de calitate.

Inainte sa discutam despre tipurile de pavaje, trebuie sa vedem de ce placarea cu pavaje este mai buna decat alternativele precum betonul amprentat:

  • Intretinerea este usoara si poate fi usor montate pe suprafete neregulate
  • Distantele dintre pavaje permite o irigarea si oxigenarea solului
  • Rezistenta la diferentele de temperatura inghet-dezghet
  • Aspect estetic ingrijit

Tipuri de pavaje si avantajele lor

In continuare vom vorbi despre tipurile de pavaje si specificatile lor.

 

  • Pavaje din piatra naturala

 

Pavajele din piatra naturala pot fi din granit, marmura, ardezie, calcar, etc acestea ofera un aspect select, frumos si intretinut. Piatra naturala este solutia multor proiecte de landscaping, acestea sunt rezistente la mediu inconjurator si foarte usor de intretinut.

 

  • Pavaje din beton

 

Pavajele din beton sunt cele mai raspandite, acestea sunt foarte rezistente si reprezinta solutia celor mai multe lucrari de pavare. Printre motivele pentru care pavajele din beton sunt cele mai populare sunt: durabile, permeabile, usurinta de montare si intretinere si pretul redus al lucrarilor.

 

  • Pavaje din cauciuc

 

Utilizarea pavajelor din cauciuc este metoda eco-friendly, acestea sunt fabricate din materiale reciclate. Foarte rezistente la impact si au aderenta crescuta, alte beneficii ale pavajelor din cauciuc sunt usurinta de intretinere si montare, o gama larga de modele pentru toate gusturile si rapiditatea executarii manoperei.

Pavajele se mai pot clasifica si in functie de utilitatea acestora, pe langa aspectul estetic este foarte important sa alegi potrivit utilitatea zonei pe care o pavezi:

  • trafic pietonal – grosimea recomandata incepe de la 2cm
  • trafic de masini – grosimea pavajului minim recomandata este de 6cm

Cum se monteaza pavajele?

Lucrarile de montare pavaje se realizeaza cu usurinta daca ai experienta si indemanare. Pavajele se aseaza pe un strat de nisip care are sau nu o fundatie de pietris sau beton, sunt batute cu un ciocan de cauciuc pentru nivelare si fixare. Pentru a usura munca se incepe dintr-un colt de 90 de grade si pun una cate una respectand marginea bordurii si lasand o distanta de 1-2mm intre acestea.

Dupa pavarea suprafetei dorite urmeaza umplerea rosturilor cu nisip fin si uscat, se prasara nisip pe suprafata si cu ajutorul unei maturi se misca nisipul astfel incat sa se umple rosturile. Ultimul pas este compactarea, folosinduse o placa vibranta se niveleaza suprafata unde s-au montat pavajele, recomandat este ca acest pas sa fie executat intr-o zi calda iar suprafata de lucru sa fie bine uscata. Puneti manusile de constructii in cui lucrarea este terminata.

Necesarul de materiale

Pentru calcularea necesarului de materiale, in special pavele trebuie sa calculezi suprafata totala care trebuie amenajata. Daca este o arie neuniforma se poate aproxima dar altfel se poate calcula lungime inmultit cu latime. La rezultatele obtinute se adauga 10% care reprezinta pierderile de materiale.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share