Titus Corlățean – Centenarul relațiilor diplomatice dintre România și Japonia

Ceremonia dedicată marcării centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, condusă de președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, senatorul Titus Corlățean

Comisia pentru politică externă a Senatului s-a reunit marți, 21 decembrie 2021, în prezența ambasadorului Japoniei la București, Hiroshi Ueda, pentru a marca aniversarea Centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat la acest eveniment de Cornel Feruță, secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice.
Ceremonia dedicată acestui moment aniversar a fost condusă de președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean.
Cu acest prilej, Comisia pentru politică externă a Senatului a adoptat o Rezoluție privind aniversarea Centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze (anexă), prin care a fost evidențiat caracterul privilegiat și prioritar al parteneriatului dintre cele două state.
În intervenția susținută în cadrul evenimentului, senatorul Titus Corlățean a subliniat susținerea deplină pe care Parlamentul României o acordă semnării, la începutul anului 2022, a Acordului de Parteneriat Strategic între România și Japonia, care dezvoltă Parteneriatul încheiat de cele două țări în 2003, reafirmat prin Declarația de Parteneriat Reînnoit din 2013, semnată la acel moment de Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlățean și de Fumio Kishida, Ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, recent desemnat, la 4 octombrie 2021, prim-ministru al Japoniei.
Oficialul român a făcut referire la rolul important jucat de diplomația parlamentară, prin intermediul Comisiilor pentru politică externă și a grupurilor de parlamentare de prietenie dintre cele două țări. În acest sens, a subliniat hotărârea de a sprijini prin toate mijloacele încheierea unui Parteneriat Strategic cu Japonia cât mai cuprinzător și ambițios în implementare.
De asemenea, senatorul Corlățean a subliniat importanța intensificării și dezvoltării relațiilor economice bilaterale, având în vedere și faptul că Japonia reprezintă unul dintre cei mai importanți investitori din Asia în România. Astfel, a subliniat implicarea Japoniei în realizarea unor proiecte de mare interes pentru România, precum cel de construire a podului de peste Dunăre de la Brăila.
Oficialul nipon a mulțumit Comisiei pentru politică externă a Senatului pentru evenimentul organizat pentru celebrarea a 100 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări și a salutat  adoptarea de către comisie a Rezoluției privind marcarea centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia.
Ceremonia s-a încheiat într-o atmosferă festivă, după semnarea Rezoluției mai sus menționate și înmânarea acesteia E.S. ambasadorul Hiroshi Ueda.

NOTĂ: Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, dl. senator Titus Corlățean, își exprimă regretul pentru riscurile de securitate generate de protestele din perimetrul Parlamentului și subliniază, totodată, că prin punerea în practică a unor modalități adecvate de protecție, nu s-au înregistrat evenimente negative la momentul părăsirii Parlamentului de către delegația japoneză.

sursa: senat.ro
Distribuie acest articol Oficial Media
Share