Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Top trei tipuri de ambalaje pe care companiile trebuie să le recicleze singure sau cu sprijinul OIREP

Problema plasticului ajuns în natură devine alarmantă. Peste 150 milioane de tone de plastic se află astăzi în oceane, în fiecare zi adăugându-se câte  4,8 – 12,7 milioane de tone în plus (sursa: Serviciul de Cercetare al Parlamentului European). Dar problemele nu rămân sub ape. Efectele poluării se resimt și în economie, acolo unde pierderile sunt estimate la milioane de euro, cele mai afectate fiind sectorul turismului și cel al pescuitului.

49% din cantitatea totală de deșeuri marine sunt obiecte din plastic de unică folosință. Cel mai simplu mod în care putem aborda problema este să împiedicăm deșeurile de ambalaje din plastic să ajungă în oceane. Ce fac companiile în acest sens?

Marile state ale lumii vin cu obiective tot mai ambițioase de mediu pentru a stopa acest fenomen. Asta se traduce în obligații mai mari pentru firmele producătoare sau importatoare de ambalaje din plastic. Obligațiile vizează, în egală măsură, folosirea și reciclarea ambalajelor.

În România, companiile care lucrează cu produse ambalate, indiferent de industrie sau domeniu, au obligația să raporteze cantitățile introduse în piață, să colecteze, să recicleze și să valorifice deșeurile de ambalaje din plastic până la țintele minime prevăzute de lege. Colectarea a 90% din sticlele de băuturi și a 25% din sticlele de plastic (PET) sunt obiective UE stabilite pentru 2025 și 2029. Măsurile stricte și legislația dificilă pot apăsa greu pe umerii companiilor. Antreprenorii pot să-și asume responsabilitatea sau să o transfere unui OIREP (Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului). OIREP-ul ajută compania și îi preia obligațiile de a raporta și valorifica deșeurile din ambalaje. 

Până să ajungă să ia măsurile necesare, firmele trebuie să înțeleagă impactul pe care-l au, prin propria activitate, asupra mediului înconjurător. De evaluarea riscurilor și de găsirea unor soluții eficiente prin care să fie reduse la un minim posibil se ocupă un responsabil de mediu. Companiile pot cere consultanță de mediu, fie pe un singur segment, acolo unde se întâmpină dificultăți, fie pentru întreg palierul de responsabilități. 

Trei tipuri de deșeuri de ambalaj preluate de OIREP Eco Synergy

Hârtie/Carton

  • Deșeuri ambalaje carton (cod 15 01 01)
  • Deșeuri hârtie (cod 20 01 01)
  • Obiectiv de reciclare hârtie/carton 60%

Sticlă 

  • Deșeuri sticlă (cod 20 01 02)
  • Obiectiv de reciclare 60%
  • Sticla nu se deteriorează și se descompune în aproximativ un milion de ani, fiind cel mai rezistent deșeu.

Plastic/PET

  • Deșeuri materiale plastice (cod 15 01 02)
  • Obiectiv de reciclare plastic 22,5%
  • Obiectiv de reciclare PET 55%

Cu cât deșeurile de ambalaje din plastic se adună în mări și oceane, peste tot în mediul încojurător, cu atât măsurile devin  urgente și diferențiate de la o companie la alta. Obiectivele UE pot fi atinse prin campanii de conștientizare și o reciclare mai bună. Putem face acest lucru. UE a interzis deja produsele din plastic de unică folosință, pentru care există materiale alternative. Dintre ele, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie și bețe pentru baloane. Dacă ai o companie care generează deșeuri din ambalaje de plastic, cere consultanță de mediu. Schimbă modul în care faci lucrurile și începe cu deșeurile din plastic. 

 

Sursa foto: unsplash.com 

Referințe: europarl.europa.eu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share