Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Topul celor mai ciudate fobii de care poți scăpa doar cu ajutorul psihologului

O fobie este o frică irațională de un obiect, situație sau lucru viu. În timp ce frica este un răspuns natural la pericol, fobiile apar adesea ca răspuns la ceva puțin probabil să provoace un rău real. Fobiile sunt caracterizate de suferință semnificativă și adesea conduc la evitarea sursei fricii. O persoană care se confruntă cu o fobie care interferează cu viața de zi cu zi ar trebui să ia în considerare un tratament pentru fobie, deoarece rezultatele îngrijirii profesionale sunt de obicei favorabile.

ciudate fobii

În timp ce majoritatea oamenilor au auzit de fobii comune, cum ar fi frica de înălțime (acrofobia) sau frica de păianjeni (arahnofobia), există multe fobii ciudate, despre care se vorbește mai puțin. Indiferent de fobiile de care suferi, inclusiv de teama de exterior și de teama de a ieși din casă, nu uita că acum poți merge la psiholog online unde vei reuși cu siguranță să ameliorezi simptomele până când acestea vor dispărea complet.

Iată care sunt cele mai ciudate fobii pentru care psihoterapeuții trebuie să ofere soluții:

1. Arahibutirofobia (Teama ca untul de arahide să se lipească de cerul gurii)

Arahibutirofobia este teama ca untul de arahide să se lipească de cerul gurii. În timp ce fenomenul s-a întâmplat tuturor la un moment dat, persoanelor cu arahibutirofobie le este extrem de frică de el. Severitatea arahibutirofobiei variază de la persoană la persoană. O parte din cei cu această afecțiune ar putea să mănânce cantități mici de unt de arahide, în timp ce alții vor evita să mănânce unt de arahide sau orice altceva cu consistența untului de arahide. Arahibutirofobia poate proveni dintr-o fobie față de lucrurile care sunt lipicioase sau dintr-o frică de sufocare. De asemenea, poate proveni dintr-un incident traumatic cu untul de arahide, cum ar fi sufocarea sau alergia la acesta.

2. Nomofobie (Frica de a rămâne fără telefonul mobil)

Nomofobia este teama de a rămâne fără telefonul mobil. Persoanele cu nomofobie se confruntă cu o anxietate excesivă în legătură cu faptul că nu au telefonul la ei, că bateria lor este descărcată sau telefonul nu este în funcțiune. Indiferent de circumstanțe, imposibilitatea de a-și folosi telefonul face ca persoanele cu nomofobie să intre în panică și să experimenteze simptome extreme de anxietate.

Această fobie se manifestă adesea la i persoană care are o dependență de telefon mobil. Persoanele cu această fobie își pot verifica în mod obsesiv telefonul pe tot parcursul zilei. Se pare că este destul de comună. În sondajele recente efectuate la diferite populații, prevalența anxietății legate de a nu avea sau de a putea folosi un telefon mobil a variat între 9 și 77% . Un grup din Italia a sugerat ca nomofobia să fie adăugată la cea de-a cincea versiune a Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-V).

3. Aritmofobia (Frica de numere)

Mulți oameni cresc temându-se de cursul de matematică, dar persoanele cu aritmofobie au o teamă reală de numere. Oamenii cu această frică se confruntă de obicei cu anxietatea asociată cu matematica sau cu numerele în general, față de teama de a vedea efectiv simbolurile numerice. Frica de numere este denumită uneori numerofobie. Aritmofobia poate afecta semnificativ viața unei persoane, deoarece este dificil să faci multe sarcini fără a avea de-a face cu numerele.

4. Plutofobia (Frica de bani)

Mulți oameni probabil și-ar dori să aibă mai mulți bani, dar plutofobia este o frică de bani sau bogăție. Persoanele cu plutofobie se pot teme să devină bogați  sau se tem de oamenii bogați. În general, le este teamă de bani în sine și de a avea de-a face cu banii.

Persoanele cu această frică pot să-și saboteze cariera pentru a se împiedica să facă mai mulți bani sau să devină bogați. Frica de a deveni bogat poate proveni din frica de responsabilități sau presiuni asociate cu aceasta sau din frica de a fi jefuit.

5. Xantofobia (Frica de culoarea galbenă)

Xantofobia este o frică de culoarea galbenă. Persoanele cu xantofobie se tem de obicei și de orice obiect galben, cum ar fi autobuzele școlare și florile. Persoanele cu xantofobie pot evita cu orice preț culoarea galbenă. Această fobie tinde să interfereze cu viața de zi cu zi, deoarece lucruri galbene pot fi găsite peste tot.

6. Ablutofobia (Frica de a face baie)

Această fobie apare cel mai adesea la copii și se rezolvă odată cu vârsta, dar poate fi încă prezentă la adulți. Persoanele cu ablutofobie evită baia și dușul, ceea ce poate duce la un miros corporal neplăcut și uneori la izolare socială ulterioară. Cu toate acestea, frica lor de a se îmbăia și anxietatea pe care o experimentează în timpul îmbăierii tind să fie atât de extreme încât consecințele nici nu mai contează. Ablutofobia poate rezulta dintr-un eveniment traumatic care implică apă. În unele cazuri, fobia este legată de acvafobie, care este frica de apă.

7. Octofobia (Frica de numărul opt)

Octofobia este o frică de numărul opt. Interesant este că există puține alte fobii cunoscute pentru anumite numere, cu excepția fricii de numere în sine (arithmofobia) și fricii de numărul treisprezece (triskaidekafobia). Persoanele cu octofobie nu numai că se tem de simbolul opt așa cum apare scris, pe adrese sau în reclame, dar se pot teme și de obiectele prezente în grupuri de opt. Frica de numărul opt poate veni din asemănarea lui cu semnul infinitului. Poate veni și dintr-un eveniment traumatizant care implică numărul opt, cum ar fi un accident care a avut loc pe 8.

8. Optofobia (Frica de a deschide ochii)

Optofobia este frica de a deschide ochii. Această teamă poate fi extrem de debilitantă, deoarece este greu pentru o persoană să desfășoare activități zilnice fără să deschidă ochii. Persoanele cu optofobie pot prefera să stea în casă sau în zone slab luminate. Această fobie este de obicei asociată cu o tulburare de anxietate generalizată. La fel ca multe alte fobii, această frică este de obicei rezultatul unui incident traumatic.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share