Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tot ce nu ştiai despre Lev Tolstoi

Lev Tolstoi, nobil rus, a murit la vârsta de 82 de ani, lăsând scrise două dintre cele mai influente romane din literatura universală, Război şi Pace şi Anna Karenina. A recunoscut în jurnalul personal că şi-a trăit tinereţea făcând toate fărădelegile la care cineva s-ar putea gândi, de la jafuri, la adulter şi chiar crimă. Cu toate acestea, în a doua jumătate a vieţii a urmat calea spiritualităţii. Iată tot ce nu ştiai despre Lev Tolstoi.

Lev Tolstoi // sursa foto: history.com

Tot ce nu ştiai despre Lev Tolstoi

1. După ce a fost școlit acasă, Tolstoi a studiat limbile orientale la Universitatea din Kazan, înainte de a se transfera la un program de drept din cauza notelor slabe. Până la urmă a părăsit universitatea patru ani mai târziu, fără diplomă.

2. Tolstoi s-a căsătorit cu Sofia Andreevna (Sonia) Behrs, în vârstă de 18 ani, în 1862. Sofia a mărturisit în jurnalul ei că, în timp ce se străduia să-și declare dragostea, Tolstoi a luat niște cretă şi a scris literele inițiale ale unor cuvinte pe o masă de cărți. A rugat-o să ghicească sensul codului. Nu erau doar două sau trei litere precum „M. M” pentru „Marry me” [Mărită-te cu mine], ci mai bine de o duzină. Sofia susține că a înțeles imediat.

3. Tolstoi a fost tatăl a 13 copii.

4. A fost urmărit de poliția secretă rusă.

5. Soția sa a jucat un rol esențial în publicarea romanelor lui Tolstoi. În timp ce Tolstoi și-a revizuit și editat lucrările, Sofia a descifrat mâzgăliturile sale (care erau notoriu dezorganizate) și a rescris fiecare pagină. Doar astfel manuscrisul a fost lizibil pentru editorii săi. Sofia a transcris Război şi Pace de şapte ori.

6. În tinereţe, Tolstoi a trăit un stil de viață dezordonat și s-a adâncit în jocuri de noroc, mai ales în perioada în care era ofițer de armată. În 1854, a fost forțat să vândă moșia pe care o moștenise de la bunicul său matern la Yasnaya Polyana. Până în 1855, a jucat toți banii câștigați din vânzare. S-a stabilit într-o casă mai modestă de pe moșie și a locuit acolo mai bine de 50 de ani.

Tolstoi nu a câştigat niciodată Premiul Nobel pentru Literatură

7. Tolstoi a devenit din ce în ce mai tulburat de trecutul său privilegiat și a dezvoltat un interes pentru stilul de viață și cultura țărănimii. Acest interes s-a extins până la fabricarea propriilor pantofi în mod tradițional țărănesc fâșii subțiri din scoarță de mesteacăn sau tei.

8. A cedat cea mai mare parte a averii sale, adesea cerşetorilor locali şi a infiinţat 13 şcoli pentru copii cu mai puţine oportunităţi. Acest lucru a determinat-o pe soția lui, Sofia, să îl respingă.

9. Nu a câştigat niciodată Premiul Nobel pentru Literatură. Unele surse susţin că în 1901 a fost surclasat de poetul francez Sully Prudhomme, iar altele că ar fi refuzat să primească premiul.

10. La bătrânețe, Tolstoi a ajuns o figură culturală renumită și avea adepți în întreaga lume care încercau să-i pună în practică părerile. Spre finalul vieţii, în 1910, a fugit din casa familiei, sătul de anii de relații proaste cu soția sa, dar s-a prăbușit în delir într-o gară din apropiere.

11. Pe patul de moarte, prietenii l-au implorat să facă pace cu Biserica Ortodoxă Rusă. Tolstoi a refuzat: “Chiar şi în această vale a morţii, doi şi cu doi nu fac şase.”, a spus el. Aceste vorbe sunt eronat interpretate ca fiind ultimele sale cuvinte.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share