”Toți trebuie să ne implicăm în combaterea știrilor false” - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Toți trebuie să ne implicăm în combaterea știrilor false”

 Europarlamentarul umanist Maria Grapini le-a vorbit studenților Universității Transilvania din Brașov despre rolul UE în combaterea fenomenului dezinformării! 

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini a participat vineri, în calitate de invitat, la seminarul #UniPE – Parlamentul European, în dialog cu studenții”, organizat de Biroul Parlamentului European în România.

Studenții Universității Transilvania din Brașov au avut astfel ocazia de a dialoga cu europarlamentarul umanist pe tema dezinformării și a rolului UE în combaterea acestui fenomen extrem de nociv. La evenimentul moderat de Mădălina Voinea, au luat parte, pe lângă eurodeputatul  Maria Grapini, prof. dr. Radu Lixăndroiu – prodecan Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor – Universitatea Transilvania, conf. dr. Florin Nechita – prodecan Facultatea de Sociologie și Comunicare – Universitatea Transilvania, Răzvan Szabo – biroul de legătură al Parlamentului European în România, cât și alți europarlamentari români. În intervenția sa, Maria Grapini a punctat faptul că, pentru o combatere eficientă, la nivelul UE, a fenomenului dezinformării, este nevoie, în primul rând, de conștientizarea acestuia, dar și de o comunicare argumentată.

Menționând că ”preocuparea Uniunii Europene și a Parlamentului European față de nocivitatea și pericolul dezinformării a crescut după anul 2014, situație ce a condus la adoptarea unei rezoluții în acest sens, adoptată de către eurodeputați la 9 martie 2022”, europarlamentarul umanist a precizat că ”acest demers a fost generat de necesitatea de conștientizare și înțelegere corectă a informării pe cale digitală a publicului larg, în fața avalanșei de fake news și dezinformare”

„În calitatea mea de vicepreședintă a comisiei pentru Piață internă din PE, am spus, în privința comerțului online, că tot ceea ce e interzis în offline trebuie să fie interzis și în online. Situația este valabilă, în lupta împotriva dezinformării, mai ales în cazul hărțuirii și al distribuirii de informații false. De asemenea, avem astăzi un observator european privind mass-media digitală. Totodată, primul lucru pe care trebuie să îl facem,  este conștientizarea publicului larg față de nocivitatea informațiilor false. Din păcate, în unele cazuri, noi, în societatea noastră, avem percepții greșite din cauza acestor informații false. De aceea percepția trebuie adusă cât mai aproape de realitate. Și, aici, joacă un rol important mass-media, școlile, cei care sunt formatori de opinie”, a mai spus Maria Grapini.

Potrivit eurodeputatului PUSL, nu este importantă doar legiferarea, cât mai ales modul în care se aplică reglementatea respectivă, care trebuie să fie pe înțelesul tuturor. “Cetățeanul se conformează voluntar doar dacă are încredere că acea reglementare este etică, corectă și valabilă pentru toată lumea. Dacă nu, se sustrage de la aplicarea acesteia. Din păcate, fenomenul dezinformării este în creștere. Toți trebuie să ne implicăm în combaterea știrilor false. Indiferența ne costă”, a tras un semnal de alarmă,  europarlamentarul umanist.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share