01/08/2021

Totul e bine, când se termină cu bine!

O familie, formată din părinți și doi copii, a plecat, duminică, să petreacă timpul liber în Retezat. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, și fiul său cel mare, de 12 ani, au decis să facă puțină mișcare și au pornit cu bicicletele, în jurul orei 14:00, de la lacul Gura Apelor, înspre Poiana Pelegii. Numai că, la întoarcere, au rătăcit drumul. Femeia, împreună cu copilul cel mic, au așteptat ore în șir întoarcerea celor doi, dar în zadar. Se lăsase noaptea și aceștia nu apăreau. Astfel, în jurul orei 22:00 a decis să alerteze echipele de salvare montană, care au pornit, în scurt timp, în căutarea persoanelor rătăcite. „În urma apelului, a fost alertată echipa de intervenție montană, constituită la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara pornind în căutarea celor două persoane în zona indicată, împreună cu cinci salvamontiști din cadrul Salvamont Hunedoara. În urma căutărilor ce s-au întins pe mai bine de 10 ore, echipele de căutare i-au găsit pe cei doi, tată și fiu, la aproximativ patru kilometri de barajul Gura Apelor. Aceștia nu necesitau îngrijiri medicale, prezentând o stare avansată de epuizare fizică”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, sublocotenent Cornel Herban.

Potrivit șefului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, cei doi s-ar fi rătăcit în timp ce se întorceau înspre Barajul Gura Apelor. „Se pare că cele două persoane, tată și fiu, au pătruns pe partea de sudică a lacului, ne mai reușind să găsească drumul de întoarcere deoarece se înnoptase. Abia a doua zi, luni, echipele de căutare au găsit bicicletele celor doi, iar mai apoi pe bărbat și fiul său. Cei doi nu erau echipați corespunzător pentru o drumeție montană, însă au avut noroc că temperaturile de peste noapte au fost ”prietenoase”, a transmis  șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvatorii montani le reamintesc turiștilor ca în momentul în care pornesc într-o drumeție să se echipeze corespunzător, să se informeze cu privire la prognoza meteo și să aleagă un traseu în funcție de pregătirea fizică și psihică. Și, cel mai important, să urmeze indicatoarele de pe traseu.

Totul e bine când se termină cu bine, pe această cale reamintim încă o dată cât de importante sunt aspecte precum:
– Echiparea corespunzătoare pentru o tură pe munte.
 -Informarea prealabilă cu privire la prognoza meteo.
–  Alegerea traseului în funcție de pregătirea fizică și psihică.
 – Respectarea indicatoarelor de pe traseu.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share