23/10/2021

Traditii de Revelion din jurul lumii!

Traditii de Revelion

Revelionul se sarbatoreste (aparent) la fel in toate tarile lumii. El are ingrediente de baza: mancare, bautura, petrecere, muzica, buna dispozitie si sperante pentru noul an. De la tara la tara exista insa obiceiuri mai putin cunoscute, specifice zonei, culturii, traditiei si istoriei acelei tari. Revelionul devine un mix intre vechi si nou si este cu atat mai delicios si curios sa afli cum e la altii cu aceasta ocazie.

Pornim intr-o scurta calatorie pe glob, ca sa vedem cum se traieste trecerea dintre ani prin China, Brazilia, America, Africa, Spania, Italia, Danemarca, Germania, Ungaria, Rusia si America. Hai cu noi!

Traditii de Revelion

Chinezii noul an chinezesc se numeste „Yuan Tan”. Sarbatoarea trecerii in noul an este faimoasa si plina de culoare la chinezi. Anul nou traditional la chinezi se bazeaza pe calendarul lunar si poate sa pice intre 1 ianuarie si 19 februarie. Petrecerile specifice acestui moment dureaza 10-15 zile cu artificii, tobe si cimpoaie. Chinezii cred ca aceste sunete puternice alunga spiritele rele si aduc noroc. Oamenii fac schimb de plicuri rosii ce contin monede de aur ca simbol de prosperitate.

Danezii suna surprinzator dar este foarte frecvent ca oamenii sa isi gaseasca pragul usii plin de cioburi de farfurii sparte caci asa este obiceiul de anul nou in Danemarca. Pe durata anului, oamenii isi pastreaza farfuriile de care nu mai au nevoie ca sa le sparga in dreptul usilor caselor de Revelion. Cu cat mai multe farfurii ai spart, cu atat mai multi prieteni vei avea in noul an – asa spune traditia danezilor.

Afro-americanii Anul Nou se numeste Ziua Empanciparii. In 1863 a avut loc Proclamatia de Emancipare care a anuntat abolirea scalviei si a fost citita in Boston. In toate bisericile afro-americane se tin slujbe iar traditia culinara implica servirea de macaroane cu cascaval, mancare de fasole si napolitane speciale care simbolizeaza banii, norocul si prosperitatea in noul an.

Spaniolii– in Spania se sarbatoreste noul an cu multa grandoare. Ca si obicei, se spune ca spaniolii stau mai mult in casele lor pana la 12 noaptea cand toata lumea asteapta sa auda cum bate faimosul ceas din Madrid Puerta del Sol. Evenimentul este televizat si numai dupa ce s-a facut miezul noptii prin bataile faimosului ceas, oamenii incep sa iasa din casele lor. Dupa aceea, lumea se duce la prieteni, se intalnesc si petrec, in cluburi, restaurante, discoteci. Dansul este o traditie in Spania de anul nou; in orase mari ca Madrid sau Barcelona oamenii ies pe strazi si danseaza pana in zori, costumati in culori vii si tinute stralucitoare in timp de mii de artificii ii acompaniaza.

Este o traditie sa mananci 12 boabe de struguri la fiecare bataie a ceasului cand se apropie anul nou. Fiecare boaba aduce noroc pentru fiecare luna a anului urmator. Acesta e un obicei din Spania antica, initiat de regele Spaniei.

In Spania este un alt obicei sa porti in noaptea de anul nou ceva rosu ca si lenjerie, preferabil insa sa iti fi fost oferita. Ea semnifica noroc pentru anul ce vine.

sfatulparintilor.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share