Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei, sărbătorit în prima zi din an

La Mulţi Ani, dragi români. Este prima zi din acest an, în care îl sărbătorim pe Sfântul Vasile , care mai este numit şi Cel Mare.

Cu numele lui adevărat Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut şi ca  Vasile cel Mare a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, fiind  considerat doctor al Bisericii și unul din cei trei doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur. S-a născut în anul 330 d.Hr., Kavesari, Turcia şi a

decedat la1 ianuarie 379 d.Hr., Caesarea, Israel

Biserica ortodoxă pe 1 ianuarie , dar şi pe 30 ianuarie alături de sfinţii Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur, îl sărbătoreşte pe Sfântul Vasile cel Mare.

Se trage dintro familie numeroasă. A avut patru surori şi patru fraţi. Cinci din cei nouă au devenit sfinţi în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinţii lor, Vasilie, Emilia şi Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre fraţii săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa şi Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viata ascetică.

Cel mai bun professor a fost tatăl lor, Vasile, care preda  retorica la Neocezareea în Pont, fiu al Sfintei Macrina cea Bătrână şi elev al Sfântului Grigorie Făcătorul de Minuni. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol şi Atena, însuşindu-şi tot ceea ce era mai bun din cultura păgână. In anul 356 revine în ţară şi devine profesor de retorică.

După un timp părăseşte retorica întră în monahism şi devine dascăl al monahismului.

Pentru a se pregătii în cele ale monahismului călătoreşte  în Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotamia.

Pe de altă parte este pe de o parte şi unul dintre dascăli  dreptei credinţe, cât şi un practicant almilostenieiprin dragostea sa faţă de semeni ce s-a concretizat mai ales în aşezământul filantropic, numit de credincioşi Vasiliada. Acest aşezământ a fost construit la marginea Cezareei. Era un fel de azil pentru persoanele abandonate, singure şi bolnave, care primeau adăpost şi hrană, fiecare boală  având rezervată o clădire împreună cu personalul necesar pentru ingrijire.

Numele  de Vasile, este foarte răspândit în toată lumea creştină, el  provenind din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legătură cu basileos, “rege”, “împărat”, “bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. La noi astăzi e curentă forma Vasile , Vasilică, Văsâlie, sau Sile.
Biserica Ortodoxă oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia şi sâmbăta din Săptamâna Patimilor, în ajunul Crăciunului şi Bobotezei şi, desigur, în sărbătoarea care îi este dedicată în ziua de 1 ianuarie.

La mulţi ani celor ce poarta numele Sfântului Vasile cel Mare. Astăzi aproape 600 000 români îşi sărbătoresc numele de Vasile.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share