Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tradiții din satul părintesc la DEVA

Luni, 26 iunie 2023, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a avut loc la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, în cea de-a doua seară a manifestării culturale „Zilele Credinței și Culturii” la Deva, ediția a VIII-a, spectacolul folcloric intitulat „Tradiții din satul părintesc”.

La eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, și reprezentanți ai autorităților județene și locale.

Corala preoțească „Sacerdotes” a interpretat, sub bagheta Părintelui Daniel Balea, piese muzicale folclorice, prelucrate și armonizate pentru cor bărbătesc de Părintele dirijor, iar pentru orchestră de către prof. Gheorghe Câlțea.

Au urcat pe scenă câțiva dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din diferite zone ale țării: Călin Brăteanu din Bucovina, Gheorghe Roșoga din Oltenia, Nineta Popa din Mărginimea Sibiului, Nicolae Mureșan și Nicușor Mureșan de la Satu Mare și Vasile Conea din Banat.

Aceștia au adus în fața celor prezenți în sală o parte din cântecele de suflet ale satului românesc,  care au încântat multe generații, reușind să trezească în suflete emoția reîntâlnirii cu tradițiile satului părintesc.

Acompaniamentul Coralei „Sacerdotes” și a interpreților de folclor a fost asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara din Deva, dirijată de maestrul Gheorghe Câlțea.

Artistul Călin Brătean a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Nestor un simbol de recunoștință, iar  cu acest prilej Arhipăstorul hunedorean a  adresat  un cuvânt de mulțumire și apreciere tuturor artiștilor care au urcat pe scenă.

Aplauzele îndelungate ale spectatorilor au răsplătit din plin eforturile artiștilor prezenți la Deva.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share