Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tragedie la scăldat: patru vieți pierdute și alte cinci persoane dispărute în județele Bacău, Botoșani, Galați și Olt

Pe parcursul verii, când temperaturile cresc, trebuie să acordați o atenție deosebită siguranței atunci când mergeți la scăldat. Râurile, iazurile, lacurile sau marea pot fi atrăgătoare, dar adesea ascund pericole.

Tragedia din județul Iași, localitatea Stejarii, comuna Țigănași, este doar una dintre situațiile la care au intervenit echipajele de căutare-salvare. Încă din seara de 16 iulie a.c., scafandrii au acționat pentru căutarea unui bărbat. După mai multe ore de căutare, pe timpul nopții de ieri, persoana a fost adusă la mal, însă, din nefercire, a fost declarată decedată.

Un alt incident a avut loc, ieri, în municipiul Oradea, județul Bihor, unde un apelant a alertat autoritățile prin numărul unic de urgență 112 despre o persoană care a dispărut în apele Crișului Repede, în zona Barajului Ioșia. Bărbatul a fost scos din apă de către pompieri, însă, în ciuda manevrelor de resuscitare, a fost constatat decesul.

Totodată, un alt eveniment tragic a avut loc ieri, în județul Timiș, unde pompierii militari au acționat pentru aducerea la mal a unei persoane de sex masculin, în vârstă de aproximativ 22-23 de ani, găsită decedată în râul Bega.

Pompierii  au intervenit, în județul Vrancea, pentru recuperarea unei persoanei din Canalul Siret-Bărăgan,  au extras victima, însă, din nefericire, a fost declarată decedată.

În paralel, echipajele de intervenție din județul Bacău au fost solicitate, încă de duminică, pentru căutarea unei persoane căzute în canalul de fugă din comuna Răcăciuni. Operațiunile de căutare continuă și astăzi, persoana nefiind găsită nici până la această oră.

De asemenea, în comuna Giuvărăști, județul Olt, echipaje operative desfășoară operațiuni de căutare a doi minori dispăruți în râul Olt. Cu toate eforturile depuse, misiunea a fost continuată și pe timpul nopții, iar în această dimineață echipajele de scafandri au reluat căutarile.

În aceste momente, cei de la ISU  din județele Botoșani și Galați efectuează misiuni de căutare pentru recuperarea a două persoane, una dispărută în râul Prut, iar cea de-a doua în râul Siret.

”Incidentele demonstrează importanța prevenirii unor astfel de evenimente nedorite, iar pentru evitarea situațiilor care vă pot pune viața în pericol, respectați următoarele măsuri:

Vă rugăm să respectați cu strictețe indicațiile și regulile privind scăldatul și, mai ales, să vă supravegheați copiii permanent în timp ce se află în apă sau în apropierea acesteia. Chiar dacă sunteți buni înotători, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul vă pot pune viața în pericol. 
Dacă observați pe cineva în dificultate în apă, nu ezitați să solicitați ajutor de urgență. Fiecare secundă contează și poate face diferența între viață și moarte.

❗ Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.

❗Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.

❗Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.

❗Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte.

❗Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare.

❗Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.

❗Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult” transmit cei de la IGSU.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share