Trăiască și să înflorească România vremurilor noastre!

Se întâmplă la Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din Capitală: la examenul de admitere, locurile se cumpără nu câștigă pe merit, se ocupă în funcție de bugetul pe care îl alocă părinții copiilor care optează să urmeze cursurile acestui liceu. Copii care au ureche muzicală, care au aptitudini native și dorința de a le pune în valoare cultivându-le, se lovesc de aceeași mizerie fără scrupule: banii, șpaga. Profesorii, fără jenă, cer de la părinții copiilor candidați să le plătească acestora locul (în mii de euro) pentru a urma cursurile acestui liceu, pentru ca locul să fie ocupat, altfel îl „ocupă provincia”. Mă întreb eu: ce problemă ar fi dacă un merituos din provincie ar urma cursurile „Dinu Lipatti”?! Cei care au bani au prioritate, desigur.
Nici pe departe meritul, înzestrările native, harul deci nu garantează Calea Artei pentru copil. Se poate ajunge pe Calea Artei și pe ocolite, dar de ce mutilăm destine?! Cu ce drept?! Ne mai mirăm atunci că nonvalorile sunt în vogă?! Sau că „puterea” banului aduce omul, individul cu susul în jos.
Verticala valorilor e răsturnată, e pusă „viceversa” cum ar spune Caragiale.
Un zarzavagiu cântă. Pe mari scene. Cu sălile pline. Se aplaudă furtunos. Ce dacă nu are ureche muzicală, nici voce, nici prestanță?! Ce dacă rage în loc să cânte?! Omul are bani de la tăticu’ și e „șmecher de șmecher”. De fapt e așa cum e: Nimic.
Să mai vorbim atunci de calitatea de OM a acelei profesoare și a directorului care fug de interviuri ca orice vinovat care fură și fuge?!
Să mai vorbim atunci de mersul „spre progres și civilizație”, măcar decență, bun simț ale României?!
NU! Nu e cazul să continue o astfel de mocirlă în care ne afundăm tot mai mult. Doar să ne trezim și să vedem că ni se fură și perna, și plapuma și patul de atâta somn al morții, Românie!
Se întâmplă la Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din Capitală, dar se întâmplă peste tot!

(Dana Staicu -25 iulie 2018).

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share