07/12/2021

Tranziția către transportul verde și mobilitatea durabilă

Europarlamentarul Maria Grapini va participa la un important eveniment pe tema transportului verde și mobilității durabile. 

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, va participa la conferința online Împreună în UE-„Fit for 55”: Tranziția către transportul verde și mobilitatea durabilă.

Evenimentul va fi organizat joi, 4 noiembrie, începând cu ora 11:00, de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.

“În calitate de vicepreședinte al Comisiei Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO), dar și de membru al Comisiei pentru Transport și Turism (TRAN), voi participa la această dezbatere pe care o consider extrem de utilă. Cred că este foarte important ca toți cetățenii să fie informați despre tranziția către transport și mobilitate durabilă”, a precizat eurodeputatul Grapini.

„Fit for 55”: Tranziţia către transportul verde şi mobilitatea durabilă este primul eveniment din seria de conferinţe pe tema Pactului Verde European, desfăşurate sub umbrela campaniei Instituționale #ImpreunaInUE, şi se concentrează pe măsurile europene, incluse în pachetul „Fit for 55”, care vizează dezvoltarea transportului şi mobilităţii durabile în Europa şi în România, ca element cheie pentru atingerea obiectivelor UE de neutralitate climatică. Evenimentul îşi doreşte să aducă în atenţia publicului modul prin care tranziţia către mobilitatea cu emisii reduse poate să fie incluzivă şi accesibilă pentru toţi. În acelaşi timp, conferinţa va analiza complexitatea măsurilor, adaptarea acestora la nivelul local şi soluţiile cele mai eficiente, pe termen mediu şi lung, cât şi beneficiile şi provocările acestora pentru autorităţi şi pentru cetăţeni. La conferința online, vor participa și primarii municipiilor Timișoara și Arad, Dominic Fritz și Cătălin Bibart, europarlamentarul Gheorghe Falcă, directorul general adjunct al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest , Adrian Mariciuc, și Adrian Ilie, expert mobilitate şi dezvoltare urbană, Vicepreședintele Confederația Patronală Concordia, Radu Căprău și Fondatorul Asociației „Construim România”, Mihai Alexandru Crăciun.

În mai multe zone ale țării se încercă implementarea unor proiecte care vizează tranziția către transportul verde. Un astfel de proiect vizeză și VALEA JIULUI,  prin  ”Green Line Valea Jiului”  care are are componentele 1 si 2. Proiectele prevăd crearea unei linii verzi de autobuze electrice între Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani. Valoarea totală a proiectului Green Line Valea Jiului – Componenta 1 este de 49.089.440,71 lei (43.851.960,94 lei finanțare nerambursabilă), iar Componenta 2 are o valoare totală de 46.017.326,14 lei (39.117.671,69 lei finanțare nerambursabilă). Green Line Valea Jiului prevede achiziționarea a 26 de autobuze electrice, amenajarea unui depou în municipiul Vulcan, construirea/ modernizarea a 112 stații de transport public, și realizarea a 34 de stații de reîncărcare pentru autobuzele electrice și  două stații de reîncărcare pentru automobile electrice. Vor fi reabilitați aproximativ cini  kilometri de drum. Conform proiectului, în 20 dintre stațiile de autobuz vor fi montate automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de calatorie. În alte 42 de stații trebuie montate sisteme de informare a călătorilor. Autobuzele ar urma să fie supravegheate video, să fie construit un portal web și o aplicație de mobil pentru informarea călătorilor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share