Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat luni că aliații NATO trebuie să colaboreze mai mult pentru a păstra Tratatul de neproliferare, pentru a consolida și moderniza controlul armelor și pentru a răspunde la încălcări.
În discursul rostit la conferința anuală a NATO privind controlul armelor, secretarul general a avertizat că “Rusia continuă să ignore regulile internaționale de control al armelor, în timp ce China își extinde rapid arsenalul nuclear, inclusiv prin construirea unui număr mare de silozuri de rachete”.

Drept răspuns, secretarul general Stoltenberg a spus că aliații trebuie să folosească NATO „și mai mult ca o platformă unică pentru dialogul privind controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea”. Domnul Stoltenberg i-a îndemnat pe aliați și parteneri să păstreze tratatul de neproliferare, pe care l-a descris drept „piatra de temelie” a regimului global de control al armelor nucleare. El a îndemnat comunitatea internațională să asigure succesul Conferinței de revizuire a TNP din acest an. Salutând prelungirea Tratatului New Start, secretarul general a subliniat necesitatea de a consolida și moderniza în continuare controlul armelor. Dl Stoltenberg a precizat că China, în calitate de putere globală, are responsabilitatea de a se implica în eforturile de control al armelor. În plus, impactul noilor tehnologii precum inteligența artificială și sistemul autonom asupra controlului armelor trebuie abordat, a spus secretarul general. Citând încălcarea de către Rusia a Tratatului privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune, secretarul general a precizat că NATO va continua să răspundă la încălcările controlului armelor. Găzduită de o țară diferită în fiecare an, conferința NATO pentru armele de distrugere în masă din 2021 are loc la Copenhaga și reunește peste 100 de oficiali din 45 de țări.
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
SABER GUARDIAN 23 până la jumătatea lunii iunie
Strategia de branding și dezvoltare turistică a Țării Hațegului
”Împreună pentru școala noastră!”proiectul care a mobilizat comunitatea locală din Lupeni