Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Trei elemente nutritive de care sa tii seama atunci cand faci sport

Angrenarea intr-o activitate fizica presupune si necesitati nutritionale diferite pentru organism. Indiferent ca practici un efort fizic din pasiune  sau esti implicat in practicarea unui sport de performanta urmatorii nuterienti sunt esentiali pentru o sanatate optima si refacere corespunzatoare.

 

BCAA-urile: atunci cand te antrenezi pentru a-ti dezvolta forta si puterea, este esential sa stimulezi si sa alimentezi muschii la nivel celular. BCAA-urile, prin cei 3 aminoacizi, realizeaza aproximativ ⅓ din proteinele musculare. In timpul antrenamentelor, organismul are o crestere a cererii de aminoacizi de tip BCAA, ca atare acestia devin esentiali pentru a reduce oboseala musculara, a grabi recuperarea si pentru a ajuta corpul sa absoarba proteine. O deficienta a oricarui dintre acesti 3 aminoacizi va cauza o pierde in masa musculara. Spre deosebire de alti aminoacizi, BCAA-urile sunt sintetizate in muschi si nu in ficat.

ZMA: este un amestec de zinc, magneziu si vitamina B6  ce ofera organismului o serie de beneficii pentru mai buna functionare a acestuia. Magneziul este al patrulea in clasamentul celor mai importante minerale din organismul uman, ce contribuie la echilibrul electrolitic, participa la procesul de digestie, regleaza nivelul zaharului din sange,  participa la buna functionare a sistemului osos si reduce oboseala. Zincul contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, mentine un nivel normal de testosteron in sange si participa la buna functionare a sistemului osos. Vitamina B6 are un important rol in reglarea activitatii hormonale. Combinatia de zinc, magneziu si vitamina B6 (ZMA), se recomanda atat sportivilor, cat si persoanelor care nu au nici o legatura cu sportul.

Arginina si Lizina
   Arginina este un aminoacid, un element cheie in generarea oxidului nitric in organism. Este un aminoacid  care are mai multe functii importante in organism, inclusiv cea de precursor al oxidului nitric (NO). El (NO) pastreaza dilatarea vaselor de sange, ceea ce ajuta ca inima sa primeasca o cantitate mare de oxigen. Acest aminoacid este necesar pentru a accelera sinteza proteinelor. Lizina ajuta la producerea anticorpilor, hormonilor si enizmelor si este util in formarea colagenului si in refacerea tesuturilor. Penru ca ajuta la construirea proteinei musculare, este recomandata pentru refacerea acesteia dupa operatii si accidente in sport.
Adrian Udrea -Nutritie Sportiva- Timisoara
Distribuie acest articol Oficial Media
Share