Tribunalul Hunedoara a respins ca nefondate recursurile civile declarate de către moștenitoarea P.N.RETEZAT

După 13 ani de judecată, instanța s-a pronunțat irevocabil în dosarul retrocedării din Parcul Național Retezat către moștenitorii familiei Kendeffy. Este vorba despre retrocedarea a câteva mii de hectare de teren, Tribunalul Hunedoara considerând că terenurile trebuie să rămână statului român.

În anul 2005, două moștenitoare ale familiei Kendeffy au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor suprafețe din Retezat. În 2006, o comisie constituită în baza unui ordin al Prefectului a emis titlurile de proprietate pentru cele două solicitante, stabilind că familia Kendeffy a deținut proprietățile din Retezat, hectare de pășuni, păduri, goluri alpine, terenurile pe care se află lacurile glaciare din Retezat și rezervația științifică Gemenele.

În 2009, Academia Română a solicitat anularea titlurilor de proprietate. Judecătoria Hațeg a stabilit că moștenitoarele nu puteau solicita și nici nu erau îndreptățite să obțină terenurile respective, deoarece statul român plătise despăgubiri, nu exista un certificat de moștenitor, iar una dintre solicitante nu avea cetățenie română la data solicitării reconstituirii dreptului de proprietate. Soluția nu a fost definitivă, iar un exemplar al sentinţei nu a fost semnat de magistratul care a pronunţat-o, deşi minuta şi exemplarul aflat în mapa de şedinţe au fost semnate, sentința fiind atacată cu recurs. Tribunalul Hunedoara a respins ca nefondate recursurile civile declarate de către moștenitoare.

Hotărârea nr.84/2022 prin care au fost respinse ca nefondate recursurile civile declarate de pârâtele reclamante reconvențional PONGRACZ ELISABETA (Elisabeth) și HELENE KAROLYI și de către pârâtul S.C. ROTUNDA SRL împotriva sentinței civile nr. 327/10 august 2020 pronunțată de Judecătoria Hațeg.  Poziția procesuală a Comisiei Județene pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Privată asupra Terenurilor Hunedoara a fost de achiesare la sentința civilă nr. 327/10 august 2020 pronunțată de Judecătoria Hațeg și a solicitat respingerea recursurilor. Urmează ca sentința definitivă să fie pusă în aplicare.

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share