Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Trist, dar adevărat pentru o activitate de urgență medicală !

Salvatorii montani trag un semnal de alarmă, în ceea ce privește dotările de care dispun, dar consideră impetuos necesar,schimbarea legislației actuale și  aprobarea proiectului de lege, care să le permită și transportul accidentaților pe drumurile publice, cu ajutorul mijloacelor de semnalizare acustică și vizuală. 
În comunicatul de presă, aceștia ne cer sprijinul, pentru a  aduce la cunoștința opiniei publice,  starea de fapt. 
”Vă prezentăm o parte dintre autospecialele și ambulantele salvatorilor montani din țară noastră și ale colegilor salvatori montani din Europa.
Toți fac parte din sistemul de urgență al țărilor lor, salvează oameni pe munte, acționează în regim de urgență, acordă prim ajutor medical, transportă accidentați și, ce este cel mai important, salvează vieți.
Diferența față de restul Europei, doar în România, este că, echipele Salvamont nu se pot deplasa la accidente și nu pot transporta accidentați , circulând pe drumurile publice în regim prioritar,  cu ajutorul mijloacelor de semnalizare acustică și vizuală.
Acest lucru se datorează necorelării legislației, un act normativ asigură structurilor Salvamont caracterul de servicii de urgență, permite achiziția de ambulante și autospeciale de intervenție, vehicule dotate prin construcție și omologare cu mijloace de semnalizare acustică și vizuală, dar alt act normativ nu nominalizează Salvamont între serviciile de urgență care au voie să le folosească.
Suntem singurul serviciu de urgență din România care ne confruntăm cu acest paradox, putem cumpăra și deține vehicole de intervenție și transport accidentați, dar nu le putem folosi în acțiunile care impun regim de urgență.  .
8.265 de persoane au fost salvate de Salvamont România în anul 2021, dintre acestea peste 3.000 necesitând transport de urgență la unitățile spitalicești.
Poate cele 100 de ambulante și autospeciale de intervenție din cadrul celo 42 de structuri Salvamont nu au dreptul sa circule în regim prioritar pe șosele, când se îndreaptă către o urgență, dar credem ca miile de persoane salvate și care trebuie duse la spital, merita transport prioritar, cel care poate face diferența între viata și moarte . Legislația necesară a fost concepută, a obținut avizele necesare, dar, de peste cinci ani,  nu intra pe ordinea de zi să primescă votul final, perioadă în care salvamontiștii au avut peste 30.000 de acțiuni de salvare ”arată cei de la Salvamont!
În ultimele 24 de ore la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 48 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor astfel:
☎️ 6 apeluri pentru Salvamont Azuga,
☎️ 6 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
☎️ 6 apeluri pentru Salvamont Maramureș,
☎️ 4 apeluri pentru Salvamont Borșa,
☎️ 4 apeluri pentru Salvamont Predeal,
☎️ 4 apeluri pentru Salvamont Bacău,
☎️ 3 apeluri pentru Salvamont Neamț,
☎️ 3 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin – Muntele Mic,
☎️ 2 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Bihor,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Harghita,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Bistrița Năsăud,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Sibiu,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Cluj,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Suceava,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Alba,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Vâlcea,
☎️ 1 apel pentru Salvamont Bușteni,
☎️ 1 apel pentru județul Vrancea.
În cazul acestor intervenții au fost salvate 55 de persoane, dintre acestea 18 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.
S-au mai primit 30 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană.
Vă dorim o zi frumoasă pe pârtiile de schi și pe cărări de munte!
Distribuie acest articol Oficial Media
Share