Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

TRUMP este noul președinte american

Foto credit: media cache

 

America și-a exprimat opinia. Cel de-al 45-lea președinte este începând de noaptea trecută Donald John Trump. Dacă în apropiere de miezul nopții confruntarea era încă foarte strânsă, totul a devenit din ce în ce mai clar pentru cele două tabere. Odată cu câștigarea unor ”state cheie” precum Ohio și Iowa, Trump s-a văzut deja câștigător, deși în contrapartidă Clinton a revenit după câștigarea Californiei.

Procentajul final a fost 276 la 218 voturi în favoarea lui Trump din partea colegiului electoral. Clinton a câștigat însă votul popular. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, sistemul de votare american este foarte complicat și asta pentru că vorbim de o populație cu drept de vot de aproximativ 200 de milioane de oameni pe o întindere continentală, în 50 de state federale care au reprezentanți în colegiul electoral. Colegiul electoral este un organism din care fac parte în prezent 538 de membri cu drepturi depline în alegerea președintelui și a vice-președintelui.

Când fiecare cetățean a mers să voteze ieri a votat pentru candidatul care să-l reprezinte în votul electoral al statului său. Astfel că pentru a deveni președinte un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale. Cei 538 de membri al colegiului sunt formați la nivel național din 435 de Reprezentanți (din Cameră), 100 de senatori și 3 electori pentru Districtul Columbia (capitala Washington DC).

Redat fiecărui stat în parte, o dată la 4 ani, cel care acumulează majoritatea electorală a fiecărui stat devine președinte. Dacă nici unul din candidați nu întrunește majoritatea de 270 de voturi, atunci Camera Reprezentanților are rolul de a decide. În această situație fiecare candidat primește câte un vot din partea fiecărui stat, cine acumulează maximul de voturi câștigă. Se poate pe de altă parte să pierzi votul colegiului electoral în favoarea votului popular, ceea ce s-a întâmplat în 2000 în cursa dintre George W. Bush și Al Gore. Acesta din urmă a câștigat votul popular cu 51%, dar a pierdut votul electoral, Bush devenind președinte cu 271 de voturi față de 266 atribuite lui Gore.

Alarmant este faptul că Republicanii au câștigat atât Camera Reprezentanților cât și Senatul ceea ce va aduce atingere balanței democratice și legilor care vor fi promulgate de acum înainte. Această balanță decizională Republicani-Democrați a funcționat destul de bine în trecut prin temperarea sau respingerea unor decizii potențial periculoase pentru bunăstarea americanilor și politica externă americană.

Noul președinte își va începe activitatea în oficiu odată cu depunerea jurământului din Ianuarie 2017.

 

Oana Stiff, Michigan SUA

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">