Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PREMIERĂ la miezul nopții- ”Salonul nr. 6”, regia Dumitru Acriș, Teatrul Tony Bulandra

img_9109

Contează cât de mult îți dorești să faci ceea ce faci și contează câte întrebări îți dai. Eu le spuneam și artiștilor atunci când ajungi acasă, seara după repetiții, la 2, la 3, la 4 dimineața să-ți dai dare de seamă în fața ta despre ziua care a trecut și atunci oricum rămân întrebările astea: dacă ai reușit sau nu, ce fac mâine, cum mă mișc. Eu am emoții întotdeauna când încep o zi de repetiții, pentru că niciodată nu știu în care direcție să merg, niciodată nu stiu… Lucrez cu oameni vii, de asta întotdeauna am emoții.” ne-a mărturisit regizorul Dumitru Acriș în cel mai recent interviu acordat publicației noastre. 

Suntem cu toții invitați la un spectacol care vorbește ”despre curajul și îndrăzneală” de a fi om ”normal” într-o lume nebună sau invers?! De acest lucru vă veți convinge dumneavoastră, unde este normalitatea, dacă am avut-o, de ce am pierdut-o și cum ne putem recupera pe noi înșine.

Premiera avea loc vineri, 18 noiembrie 2016, de la ora 00:00 (24:00), în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște.

De ce ora 24.00?

Ora 24:00 sau 00:00 reprezintă sfârșitul unei zile și începutul alteia. Într-o singură fracțiune de secundă, când ceasul bate miezul nopții, se întâlnesc trecutul, prezentul și viitorul, așa cum în mintea unei persoane considerată nebună (normală) are aceste trei dimensiuni temporale mereu prezente, în același timp, în mintea sa. Ele se amestecă, fără ca pacientul (omul) să le poată tria. Un alt motiv pentru care am ales această oră de reprezentație este faptul că toate durerile se amplifică noaptea: fie ele fizice, fie sufletești. Este un experiment pe care am dori să-l înțelegeți în profunzime: Arta este asemenea unei rugăciuni, iar cea mai puternică dintre rugăciuni este miezonoptica, dovedind astfel vegherea, conștiința noastră trează.

Redăm mai jos comunicatul de presă pe care l-am primit din partea Teatrului Tony Bulandra, semnat de Vera Ștefan, secretar literar.

”Cum putem diferenția un om nebun de un om normal? După felul cum se raportează la realitate. Care realitate? Ea este a fiecăruia, noi ne-o creăm. E asemenea unui joc cu câteva reguli și nesfârșite posibilități. De aceea, de cele mai multe ori, mintea ne joacă feste. Se pierde în noianul de idei, dezvoltă obsesii, frici… înnebunește, ca un semn de revoltă în fața existenței, care încearcă să se explice pe ea însăși, iar și iar. Ne-bunul pentru această lume își creează alta. Mai mică, cu stereotipii, dar în ea se simte în siguranță. Ce se întâmplă însă cu sufletul? Îl vezi reflectat în privirea mare și fixă, îl vezi cât de dor îi este de împlinirea unui ideal, un ideal numai de el știut, pe care simte că nu are cum să-l împărtășească lumii. În esență este același ideal fără de care noi, „oamenii normali”, ne-am adaptat să trăim: iubirea. Mai goi, mai singuri, mai nesimțitori, dar trăim. Salonul nr. 6, după A.P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș este un „afront” adus renunțărilor la vis.

Dumitru Acriș este actor și regizor, născut la Chișinău, unde a absolvit Actorie. După 12 ani de teatru, începând cu anul 2012 se retrage la Moscova unde studiază regie de teatru/dramă la Universitatea de Artă Teatrală GHITIS din Moscova – clasa profesorului Leonid Heifeț. Spectacolul Furtuna, regizat de el la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, a fost selecționat să participe anul acesta la prima ediție a Festivalului de Teatru Experimental „Bomb” din Seul, Coreea de Sud. Chiar înainte de a reveni la Târgoviște, Dumitru Acriș  a jucat, în limba rusă, one-man show-ul „Hitler in love”, spectacol al Teatrului Tony Bulandra, la International Theatre Festival of Monodrama Performances „SOLO” de la Moscova. În urma reprezentației, spectacolul a fost nominalizat printre primele spectacole din Capitala Federației Ruse și se va juca în stagiune permanentă la Theatre Center „Na Strastnom”.

Dramatizarea: Dumitru Acriș
Regia: Dumitru Acriș (Moscova)
Scenografia: Liliya Khismatullina (Moscova)

DISTRIBUȚIA

Andrei Efimovici – Liviu Cheloiu
Hobotov – Mircea Silaghi
Asistenta – Lavinia Pele
Fecluska – Cristina Dumitra
Mihail Averianovici – Vlad Jipa
Nikita – Ionuț Achivoaie

Salonul nr. 6:

Ivan Dmitrici – Bogdan Farcaș
Moiseika – Sebastian Bălășoiu
Un bolnav – Radu Câmpean
Alt bolnav – Alexandru Năstase
Alt bolnav – Ștefan Ștefănescu
Durata: 2h (fără pauză)”

Vă invităm să citiți și interviul realizat în exclusivitate de Oficial Media & Artele Spectacolului cu regizorul Dumitru Acriș (Moscova), scenografa Liliya Khismatullina (Moscova) și actrița Lavinia Pele.

Dumitru Acriș – Despre măreția iubirii și zbaterile actorului [1]

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share