Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Trupele aliate se antrenează – o zi împreună în poligonul de la CINCU

La începutul acestui an, Aliații au convenit să sporească prezența NATO în estul Alianței prin înființarea a patru noi grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia (pe lângă grupurile de luptă existente în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia).

Acum, trupele aliate se antrenează demonstrându-și capacitatea și angajamentul de a lucra împreună. 

Pentru un soldat, ploaia este o realitate. Curge din marginea căștii tale de Kevlar. Și transformă pământul românesc din Cincu Training Area într-un noroi de aluat , ca de prăjituri, care strălucește pe cizme și-ți  adaugă un kilogram, la fiecare pas pe care îl faci. 

Dar, pentru acești soldați francezi adunați pentru un exercițiu, ploaia  nu-i împiedică, dimpotrivă.  Ei stăteau în fața vehiculelor lor blindate de transport de trupe, care erau parcate în linie, lângă vehiculele de luptă ale infanteriei poloneze și românești, așteptând ordinul de plecare. Poate că pur și simplu s-au obișnuit cu vremea după câteva luni de desfășurare în România,  ca parte a Forței de răspuns a NATO. Apelul a venit pe linie: „Allons-y”. ”Să mergem”  Soldații francezi, polonezi și români și-au apucat puștile și s-au afundat în limitele înghesuite ale vehiculelor lor,  pentru scurta călătorie până la poligonul de tir. Armata franceză – care în 2022 servește ca națiune principală a elementului cu cea mai înaltă pregătire a Forței de răspuns a NATO  a desfășurat trupe în România în urma invaziei Rusiei a Ucrainei din 24 februarie, alături de un contingent de soldați belgieni. În mai, francezii și belgienii au susținut în mod oficial primul grup de luptă multinațional al NATO din România, cu un contingent de soldați olandezi , care urmează să sosească în lunile următoare. Grupul de luptă este susținut de desfășurări rotative de elemente de infanterie mecanizată din SUA și Polonia, inclusiv trupe din Regimentul 2 de Cavalerie al Armatei SUA, dislocate înainte de la Vilseck, Germania, și Brigada 17 Mecanizată a Armatei Poloneze.  În timp ce vehiculele blindate franceze, poloneze și române alergau spre linia de tragere sub nori întunecați și lânoși,  cerul sumbru,  se potrivea cu starea de spirit a continentului, unde războiul Rusiei împotriva Ucrainei,  a spulberat pacea și a creat cea mai mare criză de securitate din Europa,  de la cel de-al Doilea Război Mondial. Vehiculele s-au oprit și au deschis focul asupra țintelor simulate în camp,  mitraliera de calibru 50 montată pe transportorul de trupe blindat francez zvâcnind împotriva tunului mai adânc al tunurilor auto de 30 de milimetri montate pe vehiculele poloneze și românești. . După ce au tras  salvele de foc,  trapele s-au deschis și soldații s-au regrupat din nou, sprintând spre pozițiile lor de tragere. Timp de câteva minute, fiecare pușcă de pe linia de tragere se dscărca de rafalele de gloanțe, soldații făcând o pauză,  doar pentru a schimba pozițiile.  Combinat cu tunurile susținute de la vehiculele de luptă ale infanteriei, volumul puterii de foc a fost unul asurzitor. Când s-a terminat, singurul sunet au fost vocile plutonierilor francezi, polonezi și români care confirmau prin radio , că și-au  terminat  toată muniția. Soldații s-au urcat în vehiculele blindate  și s-au îndreptat înapoi , în tabără,  pe huruitul de motoare diesel.

Alături de celelalte grupuri de luptă noi din Bulgaria, Ungaria și Slovacia, grupul de luptă multinațional al NATO din România este o manifestare tangibilă a modului în care s-a schimbat securitatea europeană din februarie. În timp ce soldații aliați erau dislocați în mod obișnuit în România,  în trecut pentru exerciții de antrenament, prezența lor permanentă,  vine cu un sentiment  de susținere.  „În prima săptămână de desfășurare, am simțit că a fost un moment istoric foarte important”, a declarat locotenent-colonelul Adrien, comandantul adjunct al grupului de luptă. El se desfășurase cu primele forțe franceze activate ca parte a Forței de răspuns a NATO. „Am simțit, de asemenea, responsabilitatea pe care o aveam în calitate de lideri ai acestui batalion vârf de lance”, a explicat el, „responsabilitatea pe care o avem de a ne demonstra capacitățile de a fi pregătiți, în totalitate, alături de aliații noștri pentru a îndeplini misiunea care ne-a fost dată”.

Trupele NATO din întreaga Alianță au continuat să sosească  în ultimele câteva luni, în timp cese  desfășoară procesul de constituire și integrare în structura de comandă militară a NATO. Indiferent de unde sunt sau unde sunt deployați, acești soldați vor sta alături de aliații lor vor trăi, vor lucra și se vor antrena în cele mai grele condiții, indiferent dacă există cer albastru sau gri în față.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share