Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tu știi ce este analiza tranzacțională? Află acum pentru a ști cum să-ți gestionezi relațiile cu cei din jur!

Te-ai regăsit vreodată într-o situație neplăcută sau pe care nu ai știut exact cum să o gestionezi în relațiile tale cu cei din jur? Ți-ai fi dorit să fi interacționat diferit față de felul în care ai procedat, însă, cu toate acestea, ai urmat același tipar cu care erai obișnuit? Ei bine, există un termen pentru asta, și anume analiza tranzacțională. Aceasta este o metodă des întâlnită în psihologie organizațională și educațională, psihoterapie și consiliere psihologică. Dacă vrei să-ți dezvolți aptitudinile în ceea ce privește viitoarele interacțiuni pe care le vei avea, citește acest articol în continuare!

Iată ce presupune analiza tranzacțională

  •       În funcție de persoana cu care interacționezi, vei avea un mod de a te comporta diferit, deoarece oamenii pot trezi în tine diverse stări și pot avea influențe diferite asupra ta, iar de-a lungul vieții, vei face tranziția între toate cele trei stări ale ego-ului tău interior. Acestea presupun starea de copil, părinte și adult, iar analiza tranzacțională încurajează oamenii să apeleze cât mai des la starea de adult, pentru a interacționa mai sănătos.

       Starea egoului de părinte se împarte în două categorii – cea a părintelui conservator, critic și obsedat de control sau cea a părintelui grijuliu, mămos și permisiv. De asemenea, și starea copilului are două subdivizii – cea a copilului timid, ascultător și cuminte și cea a copilului rebel, îndrăzneț și răsfățat. Dacă dorești să afli mai multe detalii despre acest concept, poți încerca câteva ședințe de psihoterapie la centruldepsihanaliza.ro, care te vor face să înțelegi totul mult mai bine.

       Un prim exemplu legat de aceste stări ale ego-ului, în care te-ai regăsit de mai multe ori, cu siguranță, de-a lungul vremii, este aceea în care o persoană cu care ai interacționat te-a certat sau criticat într-un anumit fel, iar ca răspuns, tu ți-ai cerut scuze imediat, fără să fi simțit cu adevărat că era cazul să-ți ceri scuze. În acel caz, persoana respectivă a vorbit din perspectiva părintelui critic și dur, iar tu ai răspuns, automat, din cea a copilului supus, formând o relație complementară. Analiza tranzacțională dorește să te învețe cum să răspunzi din starea egoului tău de adult, pentru a crea o relație încrucișată și a ieși din relația complementară, care tinde să se perpetueze în relațiile tale de orice fel.

  •        Totodată, poate ai avut sau ai o relație în care un prieten sau iubit se comportă, de obicei, ca un copil care are nevoie de sprijin și ajutor constant, forțându-te pe tine să te comporți din perspectiva părintelui care trebuie să aibă grijă de el, ceea ce îți consumă energia, iar la un moment dat poate deveni un lucru toxic. Tocmai de aceea, este bine să cunoști analiza tranzacțională, pentru ști cum să ieși din aceste cercuri vicioase și a acționa cât de des poți ca un adult, în funcție de mediul în care te afli și persoana cu care interacționezi.

 Așadar, dacă simți că ai nevoie de mai multe informații în acest sens, nu ezita să apelezi la ședințe de psihoterapie pentru a putea înțelege pe îndelete cum funcționează creierul uman și a ști cum să-ți gestionezi gândurile și emoțiile în raport cu tine și cei din jurul tău.

  

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share