Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

TURISM MONTAN: CHINDIA JURASIC PARK, INTRE RETEZAT SI TATRA

„Dinozauri”…pe crestele Carpaților

18.Simboluri perene

La începutul anului 2014, nucleul de montaniarzi dâmbovițeni reuniți în Grupul de inițiativă „Chindia Jurasic Park” a lansat proiectul „TOP 14 – Senectute”, topul cuceririi celor 14 vârfuri peste 2500 m din România de către cât mai multe persoane din „generația a treia”. În cursul anului 2014 au fost cucerite 7 din cele 14 vârfuri:

  • vârful Omu – Bucegi – 2507 m

  • vârful Bucura – Bucegi – 2503 m

  • vârful Capul Morarului – Bucegi – 2501 m

  • vârful Moldoveanu – Făgăraș – 2544 m – cel mai înalt vârf din România

  • vârful Viștea Mare – Făgăraș – 2527 m

  • vârful Hârtopul Darei – Făgăraș – 2506 m

  • vârful Dara – Făgăraș – 2501 m

 13.Top 14-Peleaga-2509 m

Vara aceasta a venit rândul masivului Retezat să fie explorat, ocazie cu care, acum 10 zile, au fost escaladate vârfurile Peleaga (2509 m) și Păpușa (2508 m). Expediția a fost una fulger, urcarea făcându-se cu autoturismele pe valea Râului Mare și a Lăpușnicului Mare, până în Poiana Pelegii, la 1633 m. A urmat drumeție ușoară, trecând pe lângă lacurile Lia, Ana, Viorica și Florica până la lacul Bucura (2050 m-lacul alpin cu cea mai mare suprafață din România). Acest traseu a fost efectuat de întreaga echipă, inclusiv de Mariana Bocanciu (75 ani), veterana echipei, care, după atingerea acestui obiectiv s-a retras în tabără pentru a pregăti, la ceas de seară, celebra mămăligă cu brânză de burduf luată de la stânele din zonă.

Ascensiunea vârfului Peleaga (2509 m) a fost efectuată pe două variante: prin Curmătura Bucurei și peste vârful Bucura (echipa Ionel Glodeanu, Luminița Pleșea, Silvia Pleșea și Nicușor Tudosă) și prin Căldarea Berbecilor–Colții Pelegii (echipa Nicu Posta, Ileana Bocanciu, Ioana Pleșea). Tururile de orizont de pe vârful Peleaga au compensat efortul depus pe celebrele lespezi ale masivului Retezat. A urmat o coborâre relativ abruptă până în șaua Pelegii (2250 m), apoi un nou urcuș abrupt spre al doilea vârf al masivului, vârful Păpușa (2508 m). Revenirea spre tabăra de corturi s-a făcut pe creasta Păpușa-Custura, cu coborâre prelungă spre valea glaciară a Pelegii. După o bură de ploaie, un bulz fierbinte, „stins” cu o gură de vișinată, au refăcut forțele montaniarzilor dâmbovițeni.

17.Top 14-Papusa-2508 m

Expediția din Retezat a fost printre ultimele etape de antrenament înaintea unei mari expediții externe. Vineri, 31 iulie 2015, lotul de bază al Chindiei Jurasic Park, format din Nicu Posta, Ileana Bocanciu, Ionel Glodeanu, Marius Prundaru și Nicușor Tudosă va pleca pe traseul Târgoviște – Oradea – Kosice – Poprad (aprox. 1000 km) și se va caza în Rijo Camping din Stara Lesna, la poalele munților Tatra. Duminică dimineața devreme va avea loc întâlnirea cu doi ghizi montani ai agenției Mountain Pro Guiding cu ajutorul cărora se va încerca escaladarea (la propriu) a vîrfului Gerlachovsky (2655 m), cel mai înalt vîrf al Slovaciei și, totodată, cel mai înalt vârf al Munților Carpați.

Ascensiunea pe acest vârf se face pe poteci nemarcate, cunoscute doar de ghizii locali, iar accesul se face după reguli stricte, cu fiecare turist asigurat în coardă, urcarea făcându-se pe valea Velicka, iar coborârea pe valea Batizovska. Să sperăm că vremea va fi favorabilă unei ascensiuni fără pericole, în ziua de duminică, 2 august, pe cărările pietroase ale masivului Tatra Mare.

Ziua următoare va fi dedicată unor ascensiuni mai ușoare, dar mult mai spectaculoase pe celebrele canioane amenajate (gen „Șapte scări”-Piatra Mare, gen „Valea lui Stan”-Făgăraș) din Slovenski Raj (Raiul slovac).

Simbolurile României, ale Târgoviștei și ale unor societăți comerciale care au sprijinit material sau financiar expediția dâmbovițenilor vor fi „la înălțime” la acest sfârșit de săptămână.

 

Nicolae POSTA

Coordonator Chindia Jurasic park

Galerie foto

14.Scurt popas 19.Coborare de pe creasta Papusa-Custura 20.Valea Peleaga 3.Gata de drum 6.Intalnire inedita la lacul Bucura 8.Refugiu Salvamont Bucura 10.Lacul Bucura vazut dinspre Coltii Pelegii 11.Oameni si munti

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">