Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Tururi ghidate ale expoziției „Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek” la Muzeul Național de Artă din Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara anunță organizarea a două tururi ghidate în zilele de 28 și respectiv 30 octombrie 2022, ora 11.00, în expoziția „Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek”. Primul eveniment se adresează, cu precădere familiilor numeroase și va fi realizat de dra Izabela Andronache, în timp ce al doilea tur ghidat îl va avea drept protagonist pe Marko Szuhanek, strănepotul artistului, fiind un tur adresat celor mici, cu vârste între 9-14 ani. Datorită configurației spațiului expozițional pot fi organizate grupuri de maxim 20 de persoane pentru un tur, iar participarea este gratuită.
Expoziția, cea mai amplă retrospectivă a lucrărilor lui Oskar Szuhanek (n.1887, Tomești – d. 1972 Timișoara) de până acum, prezintă picturi aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara precum și din colecții private, oferind o perspectivă realistă a lumii mic-burgheze de la finalul sec. XIX bănățean, precum și imagini reprezentative ale Timișoarei secolului XX prin picturi și desene pe teme clasice, influențate de mediul artei moderne frecventat de artist la academii din Budapesta, Paris sau Roma. Prin colecția de portrete și peisaje putem reface atmosfera socio-culturală a vremii și putem decripta principalele surse ale toleranței și multiculturalismului acestei regiuni aparte în tulburii ani interbelici sau nostalgiile localnicilor în ultimele decenii, marcate de căutarea ferventă a identității autentice a spațiului și oamenilor.
Vă așteptăm să regăsiți și dumneavoastră aceste crâmpeie de viață în dialog și efervescentă culturală, prin intermediul evenimentelor culturale create de Muzeului Național de Artă Timisoara.
Vă încurajăm să participați la aceste tururi ghidate gratuite, care vor fi susținute de colega noastră, muzeografă Izabela Anfronache, asistentă curatorială în cadrul expoziției „Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share