30/07/2021

UDMR: Proiect de lege pentru sprijinirea mai eficientă a ONG-urilor

UDMR: am elaborat un proiect de lege pentru sprijinirea mai eficientă a ONG-urilor

„Conform legislaţiei în vigoare, persoanele fizice pot redirecţiona 3,5 la sută din impozitul pe venit pentru sprijinirea unui ONG, iar persoanele juridice pot folosi 20 la sută din impozit în acest scop. În realitate, însă, numai o parte din întreprinderi profită de această oportunitate. Prin proiectul nostru de lege, propunem o soluţie care să permită firmelor private să redirecţioneze retroactiv, pentru ultimii 7 ani, o parte din impozitul achitat, unui ONG,”, a subliniat Miklos Zoltan, deputat UDMR de Covasna, iniţiatorul proiectului de act normativ.

Parlamentarul UDMR consideră că, deşi legea prevede posibilitatea pentru persoanele juridice să doneze 20 la sută din impozit pentru susţinerea unui ONG, foarte puţine întreprinderi decid să acţioneze în acest sens. Firmele care plătesc impozit pe profit au alocat aproape jumătate, iar microîntreprinderile au redirecţionat abia o cincime din impozit ca sponsorizare pentru ONG-uri, lăsând în fiecare an aproximativ 2 miliarde de lei la bugetul de stat, deşi aceste sume ar putea fi redirecţionate către ONG-uri.

„Numeroase ONG-uri beneficiază de sprijin de la administraţiile locale, iar existenţa lor practic depinde de acea finanţare locală. Ar fi o posibilitate de a reduce din cheltuielile administraţiilor locale dacă o parte din impozitul plătit de persoanele juridice la bugetul de stat să poată fi redirecţionat ONG-urilor”, a subliniat Miklos Zoltan.

„Dacă reuşim să-i convingem pe colegii din Parlament despre importanţa propunerii noastre legislative, vom crea posibilitatea pentru companii să sprijine ONG-urile din impozit, nu numai pentru 7 ani înainte, aşa cum prevede legea aflată în vigoare. Propunerea noastră este ca după intrarea în vigoare a noii legi, să fie posibilă redirecţionarea retroactivă a unei părţi din impozit către un ONG, mai întâi pentru 1 an retroactiv, în anul următor pentru 2 ani retroactiv şi, astfel, treptat, pentru tot mai mulţi ani, până ajungem la nivelul la care firmele să ofere 20% din impozit unui ONG, chiar şi retroactiv pentru 7 ani. Este o modalitate la fel de simplă ca în cazul persoanelor fizice, care redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit”, a detaliat deputatul Miklos Zoltan.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share