” Un Nord puternic, stabil și responsabil”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în Kultaranta, Finlanda începând de duminică (12 iunie 2022). Acesta s-a întâlnit  președintele, Sauli Niinistö, ministrul Afacerilor Externe, domnul Pekka Haavisto, și alți înalți oficiali finlandezi.

Joint press point with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the President of Finland, Sauli Niinistö

Vorbind alături de președintele Niinistö, secretarul general a subliniat că ”apartenența Finlandei și a Suediei la NATO va consolida și mai mult regiunea nordică a Alianței. „Aliații iau în considerare următorii pași pe drumul tău către NATO. Trebuie să abordăm preocupările de securitate ale tuturor aliaților, inclusiv preocupările turcești cu privire la gruparea teroristă PKK”, a subliniat domnul Stoltenberg. „Așa că rămân în contact strâns cu tine, Sauli, și colegii tăi, cu Suedia și cu aliatul nostru Türkiye pe drumul de urmat. Personalul meu continuă, de asemenea, un dialog strâns cu oficialii din toate cele trei țări, pentru a aborda preocupările legitime ale Turciei și pentru a merge mai departe cu aderarea dumneavoastră la Alianța noastră”, a spus el.

Dl Stoltenberg a subliniat că securitatea Finlandei și a Suediei contează pentru NATO și că NATO rămâne vigilentă, cu prezență sporită în regiune și mai multe exerciții. El a menționat exercițiul BALTOPS, care se desfășoară în prezent cu peste 7.000 de forțe din 14 Aliați NATO, precum și din Finlanda și Suedia. Forțele finlandeze și suedeze participă, de asemenea, la exercițiul NATO de apărare integrată aeriană și antirachetă în regiunea baltică și Polonia. „Acestea sunt demonstrații puternice ale angajamentului NATO față de această regiune de importanță strategică”, a subliniat domnul Stoltenberg.

Secretarul general a vorbit în ziua de deschidere a Discuțiilor Kultaranta, care anul acesta are tema „Nord puternic, stabil și responsabil”, împreună cu președintele Niinistö și premierul norvegian Jonas Gahr Støre. Dl Stoltenberg a discutat despre mediul de securitate provocator, cu „războiul crud al Rusiei împotriva unui vecin pașnic”. El a avertizat că „ambițiile lui Putin depășesc Ucraina. Așa-numitele „tratate de securitate” pe care le-a prezentat NATO și Statelor Unite în decembrie anul trecut au făcut cereri nu numai Ucrainei, ci și NATO. Aceste cereri echivalează cu rescrierea completă a ordinului european de securitate, consacrat în Actul final de la Helsinki. Unul dintre principiile principale ale Actului Final este dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale”.

„Solicitările Finlandei și Suediei de a adera la Alianța noastră transmit un mesaj clar. Agresivitatea nu plătește. Intimidarea nu funcționează. Ușa NATO rămâne deschisă”, a spus secretarul general. Jens  Stoltenberg va călători în Suedia, pentru întâlniri cu prim-ministrul Magdalena Andersson și guvernul său.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share