Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Un nou pandantiv de piatră, descoperit la Poiana Cireșului

 În data de 13.08.2014, în situl Poiana Cireşului-Piatra Neamţ a fost descoperit un nou pandantiv din piatră, în partea superioară a nivelului Gravetian I, datat între circa 19.000 şi 20.000 B.P.

  Pandantivul este realizat dintr-o rocă silicioasă, care din cauza condiţiilor din deposit a devenit uşor friabilă. Acest lucru a afectat destul de mult detaliile iniţiale ale pandantivului, partea superioară a orificiului de suspendare fiind chiar distrusă. Toate aceste aspecte fac ca acest pandantiv să nu se ridice la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut în acelaşi nivel al sitului. El este totuşi foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România.

santier

 Cercetările de la Poiana Cireşului se desfăşoară sub egida Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, prin responsabil de şantier dr. Elena-Cristina Niţu şi directorul instituţiei dr. Ovidiu Cîrstina, cu participarea studenţilor Universităţii Valahia din Târgovişte sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, a Complexului Judeţean Muzeal Neamţ reprezentat prin dr. Gheorghe Dumitroaia şi dr. Constantin Preoteasa, cu sprijinul financiar al Asociaţiei Geto-Dacii, în mod special a Domnului Daniel Roxin, fără de care cercetările din acest an nu s-ar fi putut desfăşura.

Pandantiv avers 1

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin