Un nou val COVID-19 se intensifică în Uniunea Europeană

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au actualizat recomandările de sănătate publică cu privire la utilizarea unor doze suplimentare de rapel de vaccinuri COVID-19 în această vară și în sezonurile viitoare de toamnă și iarnă. Este momentul pentru un al doilea rapel de vaccinare COVID19 pentru persoanele peste 60 de ani! Recomandările actualizate vin pe fondul ratelor în creștere ale raportării COVID-19 și ale ratelor de internare și de ocupare a spitalelor și unităților de terapie intensivă (UTI) în mai multe țări, așa cum se reflectă în Raportul de prezentare generală a țării ECDC (Raport de prezentare generală a țării: săptămâna 26 2022 (europa.eu) ), și în contextul apariției liniilor Omicron BA.4 și BA.5. Aceste date semnalează că un nou val COVID-19 se intensifică în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE). Această declarație se bazează pe evaluarea tendințelor epidemiologice actuale și a dovezilor științifice disponibile. Ca atare, este preliminar și se poate modifica pe măsură ce devin disponibile mai multe date. Grupurile Naționale Consultative Tehnice de Imunizare (NITAG) vor lua în cele din urmă decizii naționale cu privire la utilizarea vaccinurilor COVID-19, ținând cont de situația epidemiologică din țările lor.

Considerații pentru doze suplimentare de rapel de vaccinuri ARNm
Vaccinurile autorizate împotriva COVID-19 continuă să fie extrem de eficiente în prevenirea spitalizării COVID-19, a bolilor severe și a decesului, chiar și în contextul variantelor emergente de SARS-CoV-2 și al scăderii protecției împotriva imunității naturale și induse de vaccin. Având în vedere dovezile actuale, autoritățile de sănătate publică din țările UE/SEE ar trebui să ia în considerare următoarele:

Îmbunătățirea utilizării cursului primar și a primei doze de rapel la persoanele eligibile, în special pentru grupurile de populație cu risc mai mare de rezultate severe și în țările cu absorbție mai scăzută a cursului primar și a primei doze de rapel. Este important ca eforturile de a ajunge la aceste grupuri să continue în lunile de vară cu vaccinurile disponibile în prezent.
Persoanele cu vârsta peste 60 de ani și populațiile vulnerabile din punct de vedere medical rămân la cel mai mare risc de boală severă. Modelarea matematică sugerează beneficii clare ale unei a doua lansări timpurii a amplificatorului pentru protejarea persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Prin urmare, o a doua lansare timpurie a rapelului ar trebui luată în considerare nu numai pentru populația cu vârsta de 80 de ani și peste, ci și pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani și persoanele vulnerabile din punct de vedere medical, indiferent de vârstă, pentru a preveni bolile severe și a proteja capacitatea sistemului de sănătate. . Țările ar trebui să ia în considerare o implementare rapidă a a doua doze de rapel cu vaccinurile disponibile în prezent. Acestea ar putea fi administrate la cel puțin patru luni după cea precedentă, cu accent pe persoanele care au primit un rapel anterior cu mai bine de 6 luni în urmă. Acest lucru ar fi deosebit de relevant și de impact în țările în care valul BA.4/5 începe sau nu a atins încă vârful.
Administrarea timpurie a unei a doua doze de rapel de vaccinuri disponibile în prezent la lucrătorii din domeniul sănătății și la persoanele care lucrează în instituțiile de îngrijire pe termen lung este probabil să ofere doar beneficii limitate din cauza protecției limitate și în scădere rapidă împotriva infecțiilor și transmiterii. Lucrătorii din domeniul sănătății și personalul din instituțiile de îngrijire pe termen lung pot primi o a doua doză de rapel pentru propria lor protecție, dacă aparțin oricărui grup prioritar în funcție de vârstă sau vulnerabilitate medicală. Rezidenții din instituțiile de îngrijire pe termen lung ar trebui să primească toate dozele de rapel recomandate în conformitate cu acest ghid.
În prezent, nu există dovezi epidemiologice clare care să susțină administrarea unei a doua doze de rapel la persoanele imunocompetenți cu vârsta sub 60 de ani, cu excepția cazului în care au vulnerabilități medicale. ECDC și EMA vor continua să urmărească îndeaproape eficacitatea vaccinului și datele epidemiologice și vor actualiza sfaturile în consecință.
EMA lucrează pentru o posibilă aprobare a vaccinurilor adaptate în septembrie. Cu toate acestea, având în vedere situația epidemiologică actuală și prognozele, este important să folosim acum vaccinurile disponibile în prezent și să nu așteptăm până când vaccinurile adaptate sunt disponibile.
În așteptarea următorului val așteptat în sezonul de toamnă și iarnă, țările ar trebui să planifice lansarea unor doze suplimentare de rapel care să fie administrate grupurilor de populație cu risc de boală severă (de exemplu, cei cu vârsta peste 60 de ani și cei vulnerabili din punct de vedere medical) la începutul toamnei. (cu condiția să fi trecut suficient timp de la administrarea dozei anterioare de rapel), eventual combinând campanii de vaccinare împotriva COVID-19 și gripă. Dacă vaccinurile adaptate prezintă o neutralizare crescută împotriva variantelor de îngrijorare Omicron, indicând o posibilă protecție mai mare împotriva infecțiilor și transmiterii, vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății și a persoanelor care lucrează în instituțiile de îngrijire pe termen lung ar trebui, de asemenea, luată în considerare pentru lansarea toamnei/iarnii pentru a oferi atât vaccinuri directe. și protecție indirectă.
În aprilie 2022, EMA și ECDC au recomandat ca persoanele cu vârsta peste 80 de ani să poată primi o a doua doză de rapel de vaccinuri ARNm. Ambele agenții au remarcat, de asemenea, la acea vreme, că dacă a existat o resursă semnificativă

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share