Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Un oras din Romania refacut din fonduri europene

Castelul_de_apă,_Turnu_Severin,_jud._MH
Castelul de Apa, Drobeta-Turnu Severin

Este vorba despre Drobeta-Turnu Severin – oras care in perioada 2009-2013 a trecut printr-un amplu program de reabilitare cu ajutorul unor fonduri europene si a implicarii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Prin acest amplu program, finalizat anul trecut, s-au reconstruit strazi, scoli, licee si s-au reabilitat spitale, muzee si parcuri.

Cel mai amplu proiect al Regio vizează reabilitarea Palatului Cultural „Theodor Costescu“ și a Cetății Severinului și va fi finalizat in decursul acestui an. Se doreste prin aceasta si atragerea unui numar de turisti cu cel putin 60% mai mare fata de anii precedenti.

“Orașul Drobeta-Turnu Severin a fost înființat acum 19 secole, pe malul Dunării, în jurul castrului Drobeta, de unde Imperiul Roman pornea războaiele contra dacilor. Cele mai mari distrugeri au venit dinspre nord, Severinul fiind unul dintre cele mai sudice orase răvășite de Marea invazie mongolă din anul 1241.

Câteva secole mai târziu, în anul 1524, în timpul stăpânirii Țării Românești, fortăreața a fost distrusă de otomani și, de-abia în 1833, domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica va reînființa un oraș denumit Turnu Severin.

Drobeta este si cel mai vestic oraș din Vechiul Regat, unde viitorul Rege Carol I punea prima dată piciorul pe teritoriul românesc (1866), a avut o istorie agitată, fiind trecut prin „foc și sabie“ de mai multe ori”, rememorează autorii informării ministerului.

Către începutul secolului al XX-lea, urbea a avut o creștere spectaculoasă, dar și lupte grele în 1916 și o aspră ocupație germană și austro-ungară.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, municipiul are din nou o perioadă mai bună, reușind să atragă finanțare din fonduri Regio pentru 12 proiecte în ultimii ani, în timp ce a implementat cel puțin alte cinci proiecte cu fonduri UE.

La prima vedere, orașul este cel mai bine sistematizat din România — cu străzi largi, paralele și perpendiculare față de Dunare, schițate de arhitectul catalan Xavier Villacrosse, primul arhitect-șef al Bucureștilor.

Deși trecuseră decenii de când localitatea nu a mai cunoscut urgia războiului, unele dintre arterele din Turnu Severin arătau „ca după război“ până acum câțiva ani: carosabilul era plin de gropi, cu trotuare nesigure pentru pietoni. După implementarea a șase proiecte cu finanțare Regio, orașul a căpătat un aer vest-european.

Cel mai amplu proiect a constat în reabilitarea a 34 de străzi, în total fiind modernizate 118 artere, la standarde europene, care să garanteze o durată de exploatare de peste 15 ani, a declarat Mihaela Vatuiu, șef Serviciu Dezvoltare Locală și Managementul Proiectelor din cadrul Primăriei Drobeta-Turnu Severin.

 

Sursa: http://www.money.ro/orasul-romanesc-refacut-din-fonduri-europene/

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share