04/12/2021

Universitatea de Vest din Timișoara a acordat cursanților diplomele de participare, în ultima zi de desfășurare a programului “Advanced Course on Diplomacy for Security and Defence”, organizat la Bruxelles sub egida ESDC

Sub auspiciile Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC), Universitatea de Vest din Timișoara (RO) și Institutul Regal pentru Relații Internaționale – EGMONT (BE) au organizat prima ediție (pilot) a cursului avansat „Competențe Diplomatice în Securitate și Apărare”. Programul, desfășurat între 25-28 octombrie, a reunit 24 de participanți cu înaltă calificare în domenii profesionale precum poliție, apărare, diplomație, dar și cu alte profesii civile, din statele membre UE, misiunile UE, ONU și mediul academic. Acest curs este un nou proiect al parteneriatului dintre ESDC și UVT, fiind propus ca urmare a reușitei anterioare, din cadrul cursului de bază derulat anterior în România, în iunie 2021, sub genericul „Competențe diplomatice pentru misiuni CSDP”.
Noul program a răspuns nevoilor de formare identificate, acest curs avansat aprofundând cunoștințele existente în domeniul diplomației, abordând subiecte sensibile legate nevoia de diplomație și competențe diplomatice în contextul diferitelor sfere de securitate. Accentul a fost pus în primul rând pe sesiunile interactive, pe împărtășirea experiențelor și pe exemplele de „bune practică” din domeniu, astfel că au fost abordate și subiecte culturale sensibile, relevante pentru strategiile de acțiune securitară.
În ultima zi a desfășurării programului, cursanților le-au fost înmânate diplomele de absolvire a cursului. La ceremonie au participat Ambasadorul Călin Ionuț Ungur, reprezentantul permanent al României în Comitetul Politic si de Securitate al UE, dl. Dirk Dubois, Directorul ESDC, precum si directorii cursului, Prof. Dr. Sven Biscop (EGMONT), Prof. dr. Silviu Rogobete (UVT) si Dr. Georgică Panfil (ESDC). Cu această ocazie au fost analizate și oportunitățile de dezvoltare a competențelor prin viitoarele programe de pregătire organizate de către UVT sub auspiciile Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC).
Despre contribuția UVT în dezvoltarea culturii de securitate europeană, rectorul acestei instituții academice, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază: „Cartea de vizită a Universității de Vest din Timișoara este acum apreciată și în nișa foarte specializată a studiilor de securitate, la nivel european, după ce am dezvoltat încă un program ce s-a alăturat activităților Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC) al UE. Suntem onorați să contribuim direct în susținerea culturii de securitate, atât acasă, în țară, dar și în întreaga Europă, prin programe de formare internaționale, la care UVT este co-organizator”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share