Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Universitatea de Vest din Timișoara vă invită să participați la Noaptea Cercetătorilor – ediția 2022, organizată sub genericul „U*NIGHT”

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual care se organizează în aceeași zi, simultan în peste 25 de țări europene (în acest an este vineri, 30 septembrie), pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Anul acesta genericul Nopții Cercetătorilor este U*NIGHT.

Programul Nopții Cercetătorilor din acest an cuprinde conferințe, experimente interactive, dezbateri și concursuri cu premii, într-o desfășurare pe tot parcursul zilei de 30 septembrie, dar și în evenimentele asociate acțiunii U*NIGHT, care vor avea loc pre-eveniment (în 23 septembrie, “Descoperă-ți mediul!”, eveniment de tip Science Cafe & Experimente interactive, desfășurat între orele 11 – 12.30 la Școala Gimnazială din Dumbrăvița) și post-eveniment (în 6 octombrie, “Descoperă-ți mediul!”, eveniment de tip Science Cafe & Experimente interactive, desfășurat între orele 11 – 12.30 la Școala Gimnazială din Ciclova Română).

Evenimentele sunt organizate cu finanțarea Uniunii Europene, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie, cea din Timișoara desfășurându-se în 2022 prin organizarea asigurată în cadrul Alianței UNITA, compusă din universități din Italia, Spania, Franța, Portugalia și România, printre care și Universitatea de Vest din Timișoara.

Scopul principal al evenimentului este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii, într-un cadru relaxat şi prietenos, dar și de a promova conștientizarea publicului în legătură cu problemele globale pe care știința încearcă să le soluționeze. Unul dintre mesaje este de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi, cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi. Prin intermediul acestui eveniment, se readuc în atenția publicului fenomene ale naturii întâlnite în viața cotidiană, cărora fizica le conferă o explicație științifică de-a dreptul spectaculoasă.

Pe lângă experimentele adresate tuturor vârstelor, organizatorii evenimentului au pregătit și un program ce include activități precum:
dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanță majoră privind economia circulară, schimbările climatice, orașe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural;
acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de media și grafică cu tematica “Schimbările climatice – pericole și oportunități“;
science-cafe în Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara,
experimente interactive, realizate la ExperimentariumTM.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „În ultima săptămână din luna septembrie, toți cei interesați vor avea ocazia să participe la mai multe evenimente și experimente din sfera cunoașterii științifice, grupate în cadrul programului Nopții Cercetătorilor, în 30 septembrie. Universitatea de Vest din Timișoara este parte a Alianței Europene UNITA și a propus în acest an un format internațional în realizarea programului Nopții Cercetătorilor, beneficiind de ampla cooperare internațională dezvoltată alături de celelalte universități partenere, ceea ce va aduce împreună, fizic și online, comunitățile din orașele universitare din alianță, reprezentând România, Italia, Franța, Spania și Portugalia, participante în cadrul rețelei UNITA. Edițiile anterioare au demonstrat o extraordinară curiozitate a participanților pentru experimentele interactive, pentru concursurile și dezbaterile științifice propuse în cadrul Nopții Cercetătorilor, astfel că anticipăm, și pentru această nouă ediție, participarea unui public numeros, de toate vârstele, interesat de multe dintre domeniile științelor și cunoașterii aplicative.”

Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor 2022 – U*NIGHT” este organizat la Universitatea de Vest Timișoara și în locațiile partenerilor, la Facultatea de Fizică și Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar (DRMP), în cooperare cu alte Facultăți și Departamente din Universitatea de Vest, la ExperimentariumTM, precum și cu ajutorul primăriilor Timișoara, Dumbrăvița și Ciclova Română. Proiectul beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene (grantul 101061610) în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie. Coordonatorul evenimentului din partea UVT este Conf. Univ. dr. Marius Ștef, Prodecanul Facultății de Fizică, Universitatea de Vest din Timișoara.

Vă așteptăm cu mult entuziasm să redescoperim știința în data de vineri, 30 septembrie 2022, dar și în acțiunile pre și post-eveniment. Evenimentul va fi transmis live.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share