Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Primul pas spre obținerea recunoașterii UNESCO A FOST CONFIRMAT DE GGN

Consiliul Geoparcurilor Globale UNESCO s-a reunit la Satun UNESCO Global Geopark din Thailanda și online, pe 4 și 5 septembrie 2022, pentru a evalua NOUĂ  noi cereri pentru Geoparcuri Globale UNESCO și 28 de revalidări de la actualele Geoparcuri Global UNESCO, toate depuse între 2019 și 2022. Consiliul a examinat, de asemenea, șase cereri de extindere pentru mai puțin de 10% din geoparcurile globale UNESCO existente. Consiliul a discutat în continuare chestiuni legate de misiuni și procesul de evaluare, precum și guvernanța generală a Programului internațional de geoștiință și geoparcuri. Consiliul a avut în vedere propunerile de revalidare și extindere care au fost prezentate în 2019, 2020 și 2021, deoarece impactul pandemiei COVID-19 a dus la întârzieri în procesul de evaluare. Din cele 28 de revoliții luate în considerare, 25 au primit un cartonaș verde și 3 au primit un cartonaș galben. O carte verde înseamnă o reînnoire timp de 4 ani, un cartonaș galben este o reînnoire timp de DOI  ani, pentru a răspunde în mod adecvat la recomandări.

 Printre acestea se regăsește și GEOPARCUL INTERNAȚIONAL UNESCO ȚARA HAȚEGULUI. 

”Primul pas spre obținerea oficială a recunoașterii UNESCO pentru următorii patru ani a fost confirmat de Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN).
Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO, reunit în Thailanda, a decis acordarea cartonașului verde pentru Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și pentru alte 24 de geoparcuri evaluate în acest an.
Așteptăm cu nerăbdare decizia finală, care urmează să fie luată de Consiliul Executiv al UNESCO în primăvara anului viitor. În primul rând, a fi parte dintr-un geoparc implică participarea la tot felul de activități educaționale, inclusiv experiențe de networking. Cinci tineri voluntari au reprezentat România la cea de-a patra ediție a Taberei Internaționale pentru Tineret Geoparc. Este o tabără organizată de Muskau Arch UNESCO Geopark (un geoparc transfrontalier între Germania și Polonia) și obiectivul său principal este de a facilita cooperarea dintre voluntari din întreaga rețea europeană de geoparcuri. Dar stai, distracția nu se oprește aici! În ciuda plimbărilor distractive cu bicicleta de-a lungul punctelor de vizitare ale Geoparcului, a plimbărilor cu mini-tren și a activităților artizanale, Tabăra a avut o viziune mai mare. Participanții au trebuit să vină la sfârșitul Taberei cu o broșură și un film pentru activitățile viitoare care vor fi adresate publicului. Sună intrigant, nu? În Geoparcul nostru, activitățile sunt destinate tuturor” și una dintre activitățile din această vară se potrivește perfect pentru acest citat. Un grup de studenți și profesori de la Universitatea din București au fost provocați în această vară, în cadrul Etapei Multidisciplinare de Formare și Învățare, să răspundă la câteva întrebări simple: Ce este, mai exact, un Geoparc Internațional UNESCO și cum ajută acesta comunitatea? Programul în sine a încercat să ajute grupul de studenți să se obișnuiască cu cele mai noi aspecte practice privind dezvoltarea microregională. Mai mult decât toate acestea, Geoparcurile sunt direct legate de tradiții și de moștenirea culturală. Prin urmare, unul dintre evenimentele noastre din această vară uimitoare a fost Ziua de sărbătoare a Bluzei noastre naționale, binecunoscute, românești. Evenimentul pe care l-am organizat alături de artizanii locali de la Cooperativa Hategana, a fost menit să readucă atenția asupra costumelor tradiționale și tradițiilor în sine.

Este bine cunoscut faptul că Geoparcurile sunt acolo unde sunt comorile, dar într-adevăr, în această vară Geoparcul nostru a găzduit o adevărată vânătoare de comori – Geocaching! Ni s-au alăturat 35 de jucători, adunându-și prietenii sau familiile lor și au petrecut un weekend în zona noastră, contribuind la turismul nostru local. Întreaga chestie de Geocaching se concentrează pe ideea unei vânătoare de comori, dar la un nivel cu totul nou: coordonatele comorilor sunt încărcate pe o platformă, iar de acolo, jucătorii trebuie să urmeze scurte lecții de geologie pentru a le urma pentru a găsi obiectele ascunse. După ce un jucător găsește bijuteria ascunsă, trebuie să răspundă la câteva întrebări pentru a dovedi că a ținut cu adevărat lecția. Una peste alta, acest joc este potrivirea perfectă între a petrece timp de calitate în natură și a învăța lucruri noi, un fel de Pokémon Go din viața reală, dar cu elemente geologice. Vorbind despre jocuri și inițiative cool, mai este una de notat: voluntarii noștri s-au alăturat unuia dintre cele mai importante Fancluburi LEGO, în cadrul unei tabere organizate de membrii Asociației Brickenburg.

Cu ajutorul lor, voluntarii și invitații noștri au creat dinozauri, fosile și mici machete care seamănă cu identitatea noastră locală, folosind binecunoscutele piese LEGO colorate. Lucrările de artă vor ajuta turiștii și oaspeții noștri să se apropie de geodiversitatea geoparcurilor noastre. Deci, cu toate spusele și făcute, acum că vara s-a terminat, pot spune că da, verile în Geoparcul nostru sunt mai mult decât distracție și soare. Verile aici sunt despre prietenii, despre descoperirea geodiversităţii împrejurimilor şi despre a vedea mai bine comunitatea locală, în timp ce se distra. Pentru asta sunt geoparcurile, nu?”  au ținut să menționeze cei care administreză întreaga activitate a parcului din Țara Hațegului.

În luna noimebrie,  cel mai recent geoparc internațional UNESCO din România, Tinutul Buzaului, va fi gazda primului eveniment major organizat în România de UNESCO Regional Bureau for Science and Culture in Europe. Este un eveniment care se adresează profesioniștilor din geoparcuri și din centrele de vizitatre/interpretare/informare ale siturilor cu desemnări UNESCO. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului și Consiliul Județean Buzău, Universitatea din București – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și Comisia Naţională a României pentru UNESCO. UNESCO invită profesioniștii din centrele de vizitare/interpretare/informare ale siturilor desemnate de UNESCO (și anume proprietăți ale Patrimoniului Mondial, Rezervații ale Biosferei și Geoparcuri Globale) din Europa să aplice pentru participarea la cel de-al 4-lea Atelier Regional privind rolul Centrelor de Vizitatori în Siturile Desemnate UNESCO. Atelierul, programat provizoriu în perioada 7-9 noiembrie 2022 la Buzău (România), se va concentra pe durabilitatea turismului și managementul vizitatorilor.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share