Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

UPT a sărbătorit intrarea în anul 100 al sportului politehnist

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit vineri, 4 decembrie 2020, online, intrarea în anul 100 al sportului politehnist. Societatea Sportivă Politehnica Timișoara a luat ființă oficial la 4 decembrie 1921, chiar dacă bazele acesteia au fost puse de către primul rector, Traian Lalescu, un mare iubitor de sport, încă din toamna anului 1920, la scurt timp după înființarea Școlii Politehnice.

„Poli” a devenit, de-a lungul anilor, mai mult decât un simbol pentru societatea şi sportul timişorean, iar acum, chiar dacă perioada nu este propice pentru desfășurarea evenimentelor sportive, conducerea instituției a ținut să sublinieze, în cadrul unui eveniment online, rolul pe care sportul, atât cel de masă, cât și cel de performanță, l-a jucat în Universitatea Politehnica Timișoara de-a lungul ultimilor 99 de ani.

În debutul întâlnirii, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre începuturile mișcării sportive sportive în Politehnica Timișoara, o premieră în mediul universitar la acea vreme, inovarea fiind, de altfel, o caracteristică a celei mai vechi instituții de învățământ din vestul țării. Totodată, rectorul Universității Politehnica Timișoara și-a reafirmat sprijinul pentru mișcarea sportivă, această tradiție a instituției.

În continuare, fostul rector al UPT, actual președinte al Consiliului de Administrație al Clubului Sportiv Universitar Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, un adevărat susținător al mișcării sportive, a prezentat câteva dintre marile realizări ale Politehnicii timișorene în sportul de performanță, amintind și de unii dintre marii sportivi ai țării, care și-au legat numele, într-un fel sau altul, de Universitatea Politehnica Timișoara. De asemenea, fotul rector al UPT a amintit și despre eforturile uriașe depuse pentru relansarea mișcării sportive de performanță în Politehică după 1990, dar și despre importanța pe care o acordă pregătirii viitorilor sportivi, încă din perioada junioratului.

Constantin Florescu, președintele ASU Politehnica, a subliniat rolul pe care sportul îl are în cadrul pregătirii studenților UPT, punând accent pe dotarea materială și facilitățile de invidiat în domeniul sportului pe care Politehnica timișoreană le are, precum și sprijinul pe care universitatea îl acordă sportului.

Nicolae Secoșan, cel mai cunoscut jurnalist sportiv pe care îl are Timișoara, și, în același timp, un adevărat prieten al Politehnicii, a reamintit câteva dintre momentele memorabile din istoria sportului timișorean, care se identifică, în mare măsură, cu Politehnica.

Despre sportul din Universitatea Politehnica Timișoara, despre rezultatele acestuia, și despre rolul acestuia în pregătirea studenților au mai vorbit Dan Ionescu, directorul Departamentului de Educație Fizică și Sport din UPT, Ioan Silviu Doboși, președintele secției de handbal din cadrul SCM Politehnica, finanțator al echipei și un adevărat prieten al Politehnicii, Sebastian Novovic, liderul Druckeriei, asociația suporterilor echipei Politehnica Timișoara, profesorul Nicolae Neguț, fost președinte al Clubului Sportiv Politehnica Timișoara și un adevărat cronicar al mișcării sportive din Politehnica timișoreană.

În cadrul evenimentului aniversar online, o serie de sportivi și conducători ai diverselor entități sportive au transmis mesaje de felicitare la aniversarea celor 99 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timișoara, printre aceștia aflându-se Dan Alexa, antrenorul ASU Politehnica, Ioan Mera, căpitanul ASU Politehnica, Vlad Caba, antrenorul SCM Politehnica, Cristian Fenici, căpitanul SCM Politehnica, Marius Sadoveac, golgeterul SCM Politehnica, Adrian Tal, directorul CSU Politehnica, scrimerul Valentin Niță, de la CSU Politehnica, Ionuț Picek, junior la ASU Politehnica.

Aniversarea mișcării sportive din Politehnica s-a încheiat cu un un eveniment de suflet, lansarea cărții „Politehnica Timișoara, un secol de istorie sportivă”, o adevărată monografie a sportului din UPT, de la înființare și până în prezent, lucrare ce îi are ca autori pe Nicolae Neguț, Viorel-Aurel Șerban și Constantin Florescu.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share