09/12/2021

USR: Primarii sunt obligați să asigure accesul la internet pentru toate școlile din localitate

Camera Deputaților a adoptat marți (29 iulie) mai multe modificări la Legea educației naționale, printre ele se numără și propunerea formulată de USR ca primarii să fie obligați să asigure accesul la internet pentru toate școlile din localitatea lor.

Deputatul USR Cristina Iurișniți explică într-un comunicat de presă de ce  a fost nevoie urgentă de introducerea acestui amendament, care s-a facut pe un proiect legislativ care modifica legea educației: ”Învățământul online este extrem de important în această perioadă, a fost și în starea de alertă, va fi probabil și în toamnă. Suntem cu toții îngrijorați în ceea ce privește calitatea actului didactic și a modului în care vom gestiona această situație de criză sanitară, criză socială și, mai ales, criză educațională, USR a propus o clarificare din perspectiva administrațiilor locale, reglementând obligația lor de a asigura accesul la internet în toate unitățile de învățământ, pentru că, știm foarte bine, primarii răspund de tot ceea ce înseamnă dotare în școlile în care învață copiii noștri. Amendamentul nostru a fost acceptat și înglobat în legea adoptată ieri” transmite Cristina Iurișniți.

În ce constă amendamentul USR? Acesta  prevede introducerea unui alineat nou la art. 111 din Legea educației naționale (nr. 1/2011): „Autoritățile administrației publice locale asigură accesul la internet al tuturor unităților de învățământ în localitățile în care acestea își exercită autoritatea”.

Cristina Iurișniți explică și cum s-a ajuns la impunerea propunerii care inițial facea parte din alt proiect: ”Propunerea a fost formulată, întâi, într-un proiect de lege depus de mine în Parlament, la mijlocul lunii iunie, în scopul conturării cadrului normativ necesar pentru ca învățarea în mediul online să devină o realitate. USR a formulat, de altfel, o serie întreagă de propuneri pentru ca activitatea școlară să poată fi reluată în toamnă în condiții de siguranță pentru elevi, cadre didactice și, implicit, părinți. Printre ele, implementarea unui sistem hibrid de educație, sprijinirea elevilor care au nevoie de recuperarea pregătirii școlare și demararea susținută a racordării școlilor și grădinițelor la apă curentă, construirea toaletelor acolo unde nu există” .

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share