Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) lansează un program de responsabilitate socială și de participare la efortul colectiv de normalizare a vieții în pandemie. Este vorba despre un program terapeutic cu exerciții fizice, destinat celor care se află în etapa post- COVID-19. Programul se adresează celor aflați în perioada de după traversarea unei infecții cu COVID-19 și vindecare, cei care au o trimitere medicală eliberată de un medic de specialitate, prin care se recomandă realizarea de exerciții de recuperare respiratorie și / sau musculară.
Programul terapeutic cu exerciții fizice va cuprinde ședințe de antrenament coordonate de specialiști ai Facultății de Educație Fizică și Sport, care se vor desfășura pe terenuri în aer liber ale UVT, după un calendar ce va fi anunțat participanților înscriși. Persoanele care își doresc să participe la acest program terapeutic, care au o trimitere medicală din partea medicului specialist, se pot înscrie prin intermediul acestui FORMULAR.
Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a a adresat o invitație publică astăzi, în cadrul conferinței de presă organizate pentru anunțarea noului program UVT: „În calitate de universitate comprehensivă de primă talie la nivel național, UVT s-a implicat prin acțiuni de responsabilitate socială în susținerea comunității și a celor mai vulnerabile grupuri încă de la începutul pandemiei, acum un an. Pentru cazurile celor care au nevoie acută de exerciții fizice terapeutice post-Covid19, punem la dispoziție în mod gratuit servicii specializate de antrenament și coordonare a exercițiilor fizice, o cale recomandată pentru recuperarea rapidă după boala adusă de acest virus periculos. Suntem parte a unei comunități timișorene ce a fost extrem de grav afectate de pandemie, care are nevoie de un suport semnificativ și eficient pentru revenirea la normalitate.”
La conferința de presă organizată au participat: prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, conf.univ.dr. Adrian Nagel, decan al FEFS și conf.univ.dr. Bogdan Almajan (FEFS). Întreaga desfășurare a conferinței de presă, organizată astăzi la UVT, se află în format video pe PAGINA DE SOCIAL-MEDIA UVT.
_______________________________________
BENEFICIILE REABILITĂRII LA PACIENȚII CU COVID-19
În România ca și în întreaga lume, sistemele de sănătate sunt inundate de o cohortă de pacienți post-spitalizare creată de pandemia COVID-19. Prin urmare, Universitatea de Vest consideră că este important să existe un răspuns coordonat de reabilitare bazat pe strategii complexe de recuperare.
Scopul reabilitării post-COVID 19 urmărește: reducerea riscului de readmisie, ameliorarea calității vieții pacienților, eliminarea/ diminuarea consecințelor negative: respiratorii, musculo-scheletale, neurologice, cognitive, psiho-sociale determinate de COVID-19, precum și reinserția rapidă funcțională, socială și profesională.
În funcție de statusul clinic și vârstă, putem individualiza și personaliza programul terapeutic după evaluarea pacienților cu ajutorul echipei multidisciplinare: medic, kinetoterapeut, profesor de educație fizică și sport, psiholog.
Există dovezi clare, din întreaga lume, despre faptul că principalul mijloc terapeutic și de recuperare post-COVID este exercițiul fizic terapeutic, alături de kinetoterapie în combaterea decondiționării pacienților și a sechelelor respiratorii, neurologice, musculo-scheletale, cognitive și emoționale.
Exerciţiile de bază propuse se realizează conform indicațiilor medicului curant şi pe baza declaraţiei pe proprie răspundere de a participa.
De asemenea pacienţii trebuie să aibă saturaţia O2 peste 95% şi să fie fără comorbidităţi care să contraindice activităţile.
1.Reabilitare respiratorie
Tehnici precum relaxarea, respirația diafragmatică, dirijarea aerului în căile respiratorii superioare, tehnici de clearance respirator, igiena bronșică, tehnicile de expansiune pulmonară (presiune expiratorie pozitivă), posturi de facilitare respiratorie, antrenamentul muscular respirator pot fi individualizate pacienților.
ACTIVITĂȚI PROPUSE: KINETOTERAPIE RESPIRATORIE, TERAPIE INCITATIVĂ
2.Gimnastica respiratorie
Mobilizarea și tonifierea mușchilor respiratori, tehnici de ameliorare a supleții musculare și a mobilității articulare, ameliorarea posturii corporale și conștientizarea posturii corecte, antrenament al musculaturii respiratorii.
ACTIVITĂȚI PROPUSE: GIMNASTICĂ RESPIRATORIE, STRETCHING
- Antrenament la efort
Îmbunătățire semnificativă a fitnessului prin optimizarea funcției cardio-vasculare, respiratorii, a rezistenței la efort, a calității vieții și diminuarea depresiei.
ACTIVITĂȚI PROPUSE: MERS ATLETIC, CICLISM, JOGGING.
- Tonifierea musculaturii
Exerciții pentru optimizarea activităților zilnice: exerciții de tonifiere generală și specifică, exerciții de echilibru și coordonare.
ACTIVITĂȚI PROPUSE: EXERCIȚII DE FORȚĂ, ECHILIBRU, COORDONARE, GIMNASTICĂ DE RECUPERARE.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025