” Vă las tot ce nu pot spune….vă las singura avere…  vă las cântecele mele” - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

” Vă las tot ce nu pot spune….vă las singura avere…  vă las cântecele mele”

”Viaţa e scurtă, dar zilele sunt lungi, acuma, depinde ce faci cu zilele pe care ţi le dă Dumnezeu, poţi să le faci foarte frumoase sau poţi să nu le observi”

Municipiul Lupeni este şi a fost dintotdeauna o pepinieră de tinere talente. Aici s-au format de-a lungul timpului nume sonore ale muzicii uşoare, populare, folk, pictori şi artişti care, evoluează pe marile scene naţionale sau internaţionale sau expun în marile galerii de artă ale lumii. În marea salbă de stele o regăsim şi pe îndrăgita folkistă, Tatiana Stepa. Aceasta a încântat zeci de generaţii cu melodiile sale, acum nemuritoare, mai ales, când era alături în cunoscutul „Cenaclul Flacăra”, un fenomen al tinerei generaţii, condus de poetul Adrian Păunescu, cel care a adunat în jurul său, poate, pe cei mai buni dintre cei mai buni dintre soliştii generaţiei anilor 1980.

Duminica trecută, Palatul Cultural a găzduit cea de-a XI – a ediţie a festivalului care-i poartă numele.

Pentru reuşita festivalului și-au dat  concursul cunoscuţi artişti:  DUCU BERTZI cu Constantin Neculae si Irina Furdui, MAGDA PUSKAS cu Rares Suciu, NICU ZOTTA, CĂTĂLIN STEPA cu Aurelian Epuras  și LUMINIȚA DONISA. Pe scenă, Cătălin a adus  ca un omagiu adus mamei sale, un buchet de  flori, chitara  și două tablouri cu îndragita folkistă.

La propunerea senatorului  Cristian Resmeriţă, Consiliul local Lupeni a hotărât în 15 decembrie 2016, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Lupeni, artistei Tatiana Stepa.

Lupenenii şi nu numai, au revăzut momente emoţionante cu artista,  care a redat în cântecele sale munca grea a  minerilor ei dragi, dragostea de aceste meleaguri, dragostea şi respectul pentru prieteni.

”Sunetul în formă de suflet” ….Vă las tot ce nu pot spune….vă las singura avere…  vă las cântecele mele”

Frumosul colaj a fost realizat și prezentat pe scena Palatului Cultural, în memoria Tatianei Stepa. Au fost aproximativ trei ore de spectacol, de muzică bună,  de remember, de emoții.

”Mă bucur că sunt astăzi aici, la Lupeni, alături de Cătălin într-o seară atât de speciala, în care ne aducem aminte de cât de frumoasă era în spirit Tatiana. Sunt și eu extrem de emoționat și vreau să vă spun că primul meu turneu, din 1979, a fost aici, în Valea Jiului, și  piesele mele de folclor din Maramureș, un cântec al poporului român, care  a avut și are mare succes și acum. Vreau să le mulțumesc organizatorilor, susținătorilor și celor care ați fost astăzi prezenți,  să ținem memoria vie, Tatianei”, a ținut să spună spectatorilor, Ducu Bertzi.

”Pentru reuşita festivalului,  pentru această seară minunată vreau să mulţumesc Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Lupeni, primarului Lucian Marius Resmeriţă, Consiliului Judeţean Hunedoara artiștilor și susținătorilor  noștri”,  a transmis la finalul festivalului, Cătălin Stepa.

Memorabile rămân şi cuvintele Tatianei Stepa dintr-un ultim interviu, la care ar trebui să reflectăm cu toţii: „Cred că nu se poate trăi  fără muzică, fără sunet, fără cuvânt, fără cărţi, fără de ceea ce   te ajută pe tine spiritual, pentru că, până la urmă cu asta rămâi”.

Lupeniul are  acum un festival de folk care îi poartă numele şi se doreşte ca an de an, în cadrul acestuia să fie promovate atât tinerele talente, dar să participe şi folkişti consacraţi, care au fost colegi cu Tatiana, în viaţa ei de artistă.  Iar festivalul de anul acesta a fost organizat cu respectarea prevederilor de siguranță sanitară, aflate în vigoare.

Născută într-o lună de Prier, în Lupeni, Tatiana Stepa a avut încă de mică înclinaţii către muzică, urcând pentru prima dată pe scenă, de la grădiniţă. A absolvit liceul de arhitectură din Bucureşti, s-a căsătorit de tânără. În 1981 se naşte Cătălin, care, acum, îi calcă pe urme, moştenindu-i talentul. Din 1982 este cooptată în Cenaclul Flacăra, cu care întreprinde nenumărate turnee prin ţară, consolidându-şi prietenia cu artişti cum ar fi: Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Ştefan Hruşcă şi în special cu poetul Adrian Păunescu şi fiul acestuia, Andrei Păunescu. După 1990 revine la Lupeni, unde ajuta la încărcarea vagoneţilor de cărbuni, după care a lucrat în adminstraţie şi apoi, în presa vremii, condusă de Adrian Păunescu. Concertează din nou în peste 2000 de spectacole în noul cenaclu „Şi totuşi iubirea”, înfiinţând alături de o altă colegă, Magda Puşkaş, trupa Partaj. În 1999 apre primul ei album discografic intitulat – Singurătate, apoi în 2003 – Treisprezece clipe, iar în 2007 un dublu cd intitulat – Copaci fără pădure. A iubit natura, şi-a cântat dragostea neîmplinită şi suferinţa grea prin care a trecut în ultimii ani de viaţă, concertând aproape la toate festivalurile folk din ţară, dar şi pe scene din Germania, Italia, Bulgaria, Franţa, Moldova, etc. Suferă de o boală incurabilă şi cu toate eforturile pe care le-a făcut de a ţine sub control boala, suportă o intervenţie chirurgicală de urgenţă, dar în ziua de 7 august 2009 trece în ceata îngerilor, unde va cânta pentru totdeauna.

Un ultim omagiu, i-a adus Ducu Bertzi, care, cu lacrimi în ochi i-a dedicat în concertul pe care l-a susţinut  duminică  la Palatul Cultural “Minerul” din Lupeni, una din cele mai cunoscute melodii ale sale, „Când s-o-mpărţit norocul”. Norocul a cam ocolit-o pe Tatiana, pentru că a trecut prin multe în viaţă şi a plecat mult prea devreme, dintre noi. Dumnezeu să o  odihnească în pace!

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share