Vă rugăm insistent, OPRIȚI INCENDIERILE TERENURILOR!

În ultimele șapte  zile, la nivel național au izbucnit  peste 4.400 de incendii din cauza arderilor necontrolate;  două persoane și-au pierdut viața; 41.000 de hectare de teren afectate; 1.400 de hectare de păduri distruse. Curățenia de primăvară nu se face prin arderea necontrolată a resturilor vegetale.

În ultimele șapte zile, echipajele operative ale subunităților ISU Hunedoara împreună cu Seviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și reprezentanți ai ocoalelor silvice au intervenit la peste 186 de incendii provocate de arderile necontrolate de vegetație uscată.
În acest context, cu toate că au fost dispuse mobilizări suplimentare ale resurselor umane și materiale, pentru limitarea manifestării arderilor, suprafața totală afectată a depăsit 1.900 de hectare de teren. Întrucât aceste incendii se propagă foarte repede, pe lânga vegetația uscată, au ars pășuni împădurite, litieră și chiar livezi, în unele cazuri, flăcările cuprinzând locuințe sau anexe.
Aceste situații critice și îngrijorătoare cu care ne confruntăm de mai multe săptămâni, la nivelul întregii țări, sunt consecințe ale comportamentului cetățenilor care, în pofida semnalelor de alarmă trase de autorități, ignoră orice recomandare în ceea ce privește modul de igienizare a terenurilor.
 ”Serviciul Control pe Teren din cadrul Apia Hunedoara a început,  din weekendul trecut,  o amplă informare privind respectarea normelor de ecocondiționalitate . Pe lângă informare , inspectorii verifică și arderea vegetației uscate de pe terenurile fermierilor. În cazul în care fermierul constată că suprafețe ale exploatației sale au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, acesta trebuie să prezinte la APIA, în decurs de  zece zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie după sesizarea depusă și înregistrată la Poliție sau la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, privind producerea acestui fapt” a ținut să transmită și Veronica Topor, director executiv al APIA HUNEDOARA.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share