Valea Cernei, una dintre cele mai frumoase văi din România , face parte din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei. De la izvoare şi până la vărsarea în Dunăre, Cerna străbate munţii şi piscurile domoale în lungime de 524 km, străbătând trei judeţe Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj, străbătând întregul Parc Natural Domogled-Valea Cernei
Bazinul Cernei se află pe direcţia NE – SV, fiind delimitat de Munţii Godeanu şi prelungirea lor, Munţii Cernei, Munţii Vâlcan şi Munţii Mehedinţi.
Cerna taie Carpaţii în lungime, şi nu în lăţime, datorită unui accident tectonic – Valea Cernei străbate un mare graben, ce se pierde spre est, prin acelaşi graben curgând atât Jiul superior, cât şi Lotrul.
O parte din izvoarele Cernei pornesc de la peste 2000 de metri altitudine, din căldările glaciare din Munţii Godeanu. Zona este alpină, dominată de un relief glaciar, ideală pentru drumeţie, dar izolarea este totală – nici un suflet nu întâlneşti pe aici, şi nici o cabană. O altă parte a izvoarelor provine din subteranul carstic – prin “Izbucul” Cernei. Din apele acestor două surse ia naştere Cerna. Zona este dominată de “ciuceve” – creste abrupe de calcar ce ţâşnesc din lunca Cernişoarei, ce arată ca un “şvaiţer”, fiind ciuruită de nenumărate peşteri mici.
Dealungul Văii Cernei întâlnim un relief care variază continuu, cu canioane, doline, peşteri şi multe “cvoruri”, care nu sunt altceva decât nişte mari depresiuni carstice, cum ar fi: Crovul Beletina, Crovul Mare sau Crovul Medved.
În afară de faptul că pe Valea Cernei găsim zone liniştite şi calde, la orice pas putem da şi de o zonă extrem de sălbatică şi de izolată, cu toate că în vechime a fost locuită destul de intens. Cătunele din Munţii Cernei sunt destul de izolate fiind separate de văi adânci (afluenţi de dreapta ai Cernei), adesea adevărate chei şi canioane: Cheile Prisăcinei, Cheile Drăstănicului, Cheile Bedinei, Cheile Ţăşnei etc.
Muntele Domogled reprezintă punctul de maximă expresie , ce se înalţă abrupt chiar deasupra staţiunii Băile Herculane, găzduieşte o veche şi interesantă rezervaţie naturală.
În apropiere de gara din Herculane Cerna primeşte cel mai mare afluent al său, Belareca; acesta are un bazin de dimensiuni apropiate cu ale Cernei, însă cu un peisaj complet diferit de al Cernei.
De la Herculane Cerna părăseşte zona montană şi curge pe versanţii liniştiţi şi blânzi, prin pădurile şi pajiştile Munţilor Almăjului, înspre Orşova, iar acolo se termină totul odată cu vărsarea acesteia în Dunăre. Dar totuşi Valea Cernei rămâne cea mai frumoasă vale din Carpaţi. Cum pe Valea Cernei se găsesc nenumărate chei, una mai frumoasă decât cealaltă, dar şi mai atrăgătoare, şi dacă tot ne află în zona Băilor Herculane, să căutăm cheile ce înfrumuseţează aceste locuri.
Mai sus de Băile Herculane, cu vreo 14 kilometri pe drumul spre Baia de Aramă, se află unul dintre cele mai pitoreşti locuri din câte s-au văzut şi întâlnit până acum, este vorba de Cheile Ţăşnei, ce se află în imediata apropiere a lacului de acumulare Prisaca, iar intrarea pe traseul cheilor este marcată cu o cruce albastră.
Drumeţiile sunt frumoase mai ales că în zonă se află şi stâni unde ciobanii încearcă să atragă turiştii la o mămăliguţă caldă şi o brânză de oaie bună.
La “Stâna lui Tataie din Giurgiani” eşti chemat la masă printro invitaţie scrisă: Bine aţi venit !
Stimaţi turişti excursionişti! Dacă doriţi să faceţi o plimbare pe acest traseu (crucea albastră) pe Cheile Ţăşnei în sus, vă veţi bucura de frumuseţile muntelui: izvoare cu apă rece, poieniţe, pajişti înverzite în care vă puteţi instala cortul, unde nimeni nu vă deranjează decât murmurul izvoarelor şi foşnetul pădurii.
Pe acest traseu întâlniţi tradiţionala Moară pă apă, care este încă în stare de funcţionare.
De la Moară, mai mergeţi 5-7 minute, traversaţi apa şi puteti face un popas la Stâna noastră, unde noi, ciobanii, vă aşteptăm cu următoarele produse naturale şi cu multă plăcere: BRÂNZĂ, CAŞ, URDĂ DULCE, LAPTE, MĂMĂLIGUŢĂ CALDĂ.
Vă putem da explicaţii şi despre alte trasee ale muntelui.
Câinii nu sunt răi!
Vă aşteptăm cu drag!
Pe cât traseele sunt mai uşoare, pe atât locurile sunt tot mai sălbatice, ce iţi oferă privelişti cu văi abrupt şi stâncoase, sau uneori cu ape liniştite de câmpie.
De cum a-ţi scăpat de şosea ve-ţi da de un drum lejer, o bună porţiune, însă după trecerea peste Ţâşna, drumul începe să urce la deal luândo prin pădure., şi tot urcând vei observa că peisajul începe să se schimbe, alt relief, mult mai pietros şi mai stancos. Este recomandată o încălţăminte adecvată muntelui , bocancii şi beţele de trekking .
Când se termină cu urcuşul o să da-ţi de un drum mai domol, chiar dacă este unul de piatră, şi acolo ve-ţi întâlni Pinul negru ce Banat, iar cărarea respectivă pe vremuri nu era decât o graniţă, cea a Imperiului Austro-Ungar , era drumul de patrulare al grănicerilor.
Odată ieşit din pădure te copleșesc pereții înalți de calcar care străjuiesc Cheile Țăşnei, în care tocmai s-a intrat. Există și un punct de belvedere unde există și o cruce din lemn. De aici puteți vedea o parte din Cheile Țăşnei de la înălțime și puteți vedea și Munții Cernei, aflați pe celălalt mal al Cernei, undeva mai jos în vale.
Serpentine, hăuri, poteci înguste care şerpuiesc în serpentine până pe malul râului Ţăşna. Peisajul este mereu schimbător, de la pereți înalți de calcar verticali de zeci de metri înălțime, la poienile micuțe din chei, la cascade, la ropotul Țăşnei grăbită la vale, la nenumăratele treceri peste Țășna.
Cărarea urcă în continuare fiind împodobită de Pinul negru de Banat, iar când se ajunge la locul numit Moara Dracilor se termină şi Cheile Ţăşnei. Acolo ve-ţi putea vedea o cascadă minunata, Cascada de la Moara Dracilor, iar puţin mai departe, luându-vă după zgomotul căderilor de apă, ve-ţi da şi de Cascada Vânturătoarea.
Traseul este de o frumuseţe încântătoare, spectacular şi deloc dificil, iar la capătul traseului , o luaţi spre N-E, ajungeşi pe Vârful lui Stan (1446 m), cel mai înalt vârf al Munţilor Mehedinţi, iar dacă o luați spre Sud puteți vedea celebrele Crovuri cocoțate pe culmea Munților Mehedinți.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CROSUL VIITORILOR CAMPIONI
Reluarea circulației pe linia Expres 8 și introducerea autobuzelor electrice în zona Plopi – Kuncz
Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara la datorie și în acest weekend