Valentin Calcan: Scopul Camerei de Comerț este sprijinirea mediului de afaceri

Astăzi, la sediul Camerei de Comerț Dâmbovița a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Valentin Calcan și de directorul instituției, Ștefania Stroica. Unul din subiectele abordate a fost cel legat de propunerea legislativă B254/2022 privind modificarea legii 335/2007 a camerelor de comerț din România.

Astfel, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița și-a declarat în mod public susținerea acestui demers legislativ, iar președintele Valentin Calcan a oferit o serie de argumente.

Valentin Calcan: Scopul Camerei de Comerț este sprijinirea mediului de afaceri

”În fapt, consider că este mai mult decât o modificare, este o completare a legii camerelor de comerț în sensul întregirii atribuțiilor pe care fiecare cameră județeană și desigur cameră națională trebuie să le poată avea pentru a-și îndeplini cu succes scopul pentru care acestea există: sprijinirea antreprenorilor, sprijinirea companiilor, sprijinirea mediului de afaceri.

Mă bucură, dar mă și întristează multitudinea de reacții publice apărute ca urmare a depunerii la Senat a propunerii legislative privind camera de comerț. Sunt bucuros deoarece este clar că vorbim de o inițiativă bună, așteptată de 30 de ani în fapt, dar, mă și întristează reacțiie răutăcioase, în special cele venite din partea unora care nu au tăiat niciodată o factură, nu au stat niciodată cu sufletul la gură ca să vadă dacă mâine vor avea necesarul în bancă pentru plata salariilor și a impozitelor aferente.

Mai înțeleg că cea mai mare problemă a ”supăraților” este apariția unei noi taxe. Adică pentru cele 5253 de persoane fizice autorizate, câte erau la 31 decembrie 2021 înregistrate în Dâmbovița sau pentru cele 6883 de întreprinderi individuale, o taxă de 10 euro pe an!. Adică 4 lei pe lună. Sau pentru cele 18925 de societăți cu răspundere limitată, o taxă de 50 de euro pe an, adică 20 de lei pe lună.

Citește și: Noul Proiect de lege al Camerelor de Comerț din România – Catalogul Firmelor – promovare și internaţionalizare a companiilor românești

Întreb direct pe cei care dau cu pietre pentru apariția acestei ”noi taxe”: cât este comisionul bancar pentru plata unei facturi în lei către un partener comercial deținător al contului într-o altă bancă românească.

Ca fost membru al Parlamentului timp de 12 ani, înțeleg unele mesaje publice răutăcioase. Până la un punct însă. Dincolo, adică acolo unde interesul general poate fi afectat nu mai înțeleg. Ca urmare, dacă vrem și noi în România să avem o ”țară ca afară”, atunci să avem și o cameră de Comerț ca în Franța, Italia, Austria sau Ungaria”, a precizat Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share