Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

VICTORIE PENTRU PĂDURI ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR!

Deputatul Dumitru Lupescu, președinte USR Dâmbovița, aduce în atenție mesajul senatorului Mihai Goțiu prin care face cunoscut raportul favorabil dat astăzi de Comisia de Agricultură și Silvicultură pe legea de modificare a Codului Silvic.

În urma discuțiilor, ”amendamentul Schweighofer”, de abrogare (prima variantă) sau de eludare (a doua variantă) a articolului anti-monopol din Codul Silvic a fost respins. Precedenta tentativă de eliminare a articolului anti-monopol a scos zeci de mii de cetățeni în stradă, în mai 2015.

”Amendamentul Schweighofer” a fost respins, iar completarea definiției ”materialelor lemnoase” (pentru blocarea uneia dintre cele mai utilizate metode de furt de lemn) a fost adoptată!

Transportul ilegal de lemne (fără acte de proveninență) devine infracțiune, sancțiune dublată de confiscarea autovehiculelor cu care se efectuează!

O șansă pentru păduri și pentru evitarea trimiterii României în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale!

Tot astăzi, s-a încheiat discuția și a fost adoptată completarea definiției materialelor lemnoase, pentru a stopa ”Metoda Tocătorul” de albire, în acte, a pădurilor tăiate ilegal. Propunerea am inițiat-o în urma investigațiilor Declic, Agent Green, ProTV ori Recorder. Petiția inițiată de Declic pentru susținerea acestei modificări a strâns aproape 50.000 de semnatari.

Printre modificările care au mai fost adoptate (discutate în ședințele anterioare) se numără și trecerea, până în anul 2025, la valorificarea/punerea pe piață preponderentă de către Romsilva a lemnului ca lemn fasonat (mai exact măsurarea lemnului în momentul în care se vinde din rampa primară – încărcarea în camioane –, nu ca lemn pe picior, în pădure, care prezintă o aproximări/ marje de eroare în spatele cărora se ascund tăieri ilegale).

Măsurarea reală și trasabilitatea provenienței legale a lemnului pus pe piață sunt două dintre solicitările Comisiei Europene în ultimatumul transmis, în urmă cu o lună, României, legat de tăierile ilegale de păduri, înainte de trimiterea în judecată a țării noastre la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

De asemenea, s-a adoptat trecerea de la contravenție la infracțiune a transporturilor de lemne de peste 10 mc fără acte, dublată de CONFISCAREA vehiculelor cu care se efectuează transportul.

Comparativ cu forma adoptată de Senat (prima cameră sesizată), a căzut, însă, stoparea tăierilor principale în parcurile naționale, iar prevederile legate de accesul pe jos și pe bicicletă în păduri, respectiv modul de realizare a evaluărilor de mediu au suferit modificări.

Nu e o victorie totală, dar sunt pași importanți făcuți în stoparea tăierilor ilegale de păduri.

Modificările la Codul Silvic mai trebuie să primească raport la Comisiile pentru Mediu, respectiv Juridică de la Camera Deputaților, după care va urma votul în plen. Lupta nu s-a încheiat.

Rămânem vigilenți și ducem bătălia până la capăt!

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share