Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

“Viitorul politicilor sociale și de muncă la nivel european și impactul pentru România”

Reprezentanții Confederației Sindicale Nationale MERIDIAN au participat  vineri la o masă rotundă organizată de  europarlamentarul Dragoș Pîslaru având ca temă “Viitorul politicilor sociale și de muncă la nivel european și impactul pentru România”.

În cadrul întâlnirii s-au discutat probleme legate de importanța dialogului social, stabilirea salariului minim la nivel european, precum și faptul că multe teme din agenda Uniunii Europene nu se regăsesc pe agenda executivului din România.

Un alt punct important a fost legat de modalitatea de stabilire a salariului minim, în prezent fiind căutată o formulă echilibrată, ținând seama de un set de IV  indicatori stabiliți în Consiliul Național Tripartit, precum şi obligativitatea negocierii Contractelor Colective de Muncă, obiectivul European fiind acela de a acoperi 80 % din totalul lucrătorilor.

S-a precizat faptul că organizațiile sindicale trebuie să profite de fondurile structurale alocate dialogului social.

Totodată s-au purtat discuții pe o provocare majoră existentă la nivel european – aceea că anual deficitul de forță de muncă se adâncește cu aproximativ un  milion de lucrători (cauzele fiind diverse, de la pensionare până la deficitul demografic în creștere accelerată) precum și dispariția a milioane de locuri de muncă în viitorul apropiat, având drept cauză dezvoltarea tehnologică și inteligența artificială).

S-a discutat problematica tinerilor din România care nu au în prezent un loc de muncă (din cauza lipsei locurilor de muncă sau din cauza refuzului de a munci) iar statistica ne clasează pe un îngrijorător loc III  ca țară, în cazul șomajului în rândul tinerilor la nivel european. 

În ciuda progreselor obţinute de sindicate și alte forțe progresiste, avem o imensă urgență de justiție socială în Europa. 

În ultimii ani, lucrătorii s-au confruntat cu reduceri record ale salariilor în termeni reali, în timp ce angajatorii fără scrupule continuă să înregistreze profituri record.

Între timp, instituțiile UE amenință cu revenirea la austeritate și deschid ușa către și mai multă dereglementare, în detrimentul lucrătorilor.

Avem nevoie în schimb de alegeri europene care să ofere un Parlament și o Comisie angajate să lucreze pentru o Europă corectă, cu locuri de muncă sigure, salarii decente, servicii publice de calitate, egalitate pentru toți, drepturi solide ale lucrătorilor, negocieri colective și dialog social consolidate. Aceasta sunt necesare pentru apărarea și consolidarea democrației în Europa.

                Trebuie evitate atacurile asupra sindicatelor: lupta antisindicală trebuie pedepsită ca infracțiune!

” Acest lucru este necesar pentru a apăra și întări democrația în Europa.  Împreună putem îndeplini această misiune esențială pentru o Europă de care putem fi mândri să o transmitem generaţiilor viitoare. Stabilirea unui Protocol pentru progresul social, care să fie inclus în tratate, pentru a garanta că drepturile sociale și ale lucrătorilor au prioritate față de libertățile economice.

Promovarea unei reforme a instituțiilor europene pentru a garanta o UE mai socială și mai democratică. Sprijinirea extinderii UE bazată pe respectarea deplină a drepturilor sociale și ale lucrătorilor, a dialogului social și a acquis-ului social european.

Confederația Europeană a Sindicatelor și afiliații noștri cer partidelor și candidaților europeni să sprijine lucrătorii și valorile și prioritățile sindicale stabilite  în  Manifestul  pentru Alegerile din 2024 pentru Parlamentul European  și să colaboreze cu noi pentru a pune in practică măsuri specifice pentru a sprijini aceste valori și priorități la nivel european, în Parlamentul 2024-2029” se arată în comunicatul confederației  europene.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share