Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

UE adoptă cel de al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană salută adoptarea de către Consiliu a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

La doi ani de când Rusia a declanșat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, Europa este unită și hotărâtă să își apere în continuare valorile și principiile fondatoare. UE se poziționează ferm alături de Ucraina și de poporul ucrainean și va continua să sprijine cu hotărâre și pentru cât timp va fi nevoie, până când Ucraina va învinge, economia, societatea, forțele armate și reconstrucția viitoare a acestei țări.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1138016840893166

 

”Pentru a lipsi mașina de război rusă de sursele sale de venituri și de bunuri și tehnologii esențiale, UE a adoptat până acum 13 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea au afectat semnificativ veniturile din străinătate ale Rusiei. Sancțiunile UE au produs, de asemenea, întreruperi în lanțurile de aprovizionare ale Rusiei și i-au limitat accesul la tehnologiile occidentale în sectoare industriale importante. Sancțiunile își vor accentua efectele în timp.

Întrucât Rusia încearcă să găsească modalități de eludare a sancțiunilor noastre, Comisia analizează în mod constant eficacitatea măsurilor în vigoare, evaluând modul în care acestea sunt aplicate, identificând și abordând eventualele lacune. În prezent, accentul se pune pe asigurarea respectării normelor prin care s-au impus sancțiunile, în special pe asigurarea faptului că sancțiunile UE nu sunt eludate prin intermediul țărilor terțe.

 

Trimisul special al UE pentru aplicarea sancțiunilor, David O’Sullivan, continuă să se adreseze principalelor țări terțe pentru a combate eludarea. Acest lucru produce deja rezultate tangibile. în unele țări se instituie sisteme de monitorizare, control și blocare a reexporturilor. În colaborare cu parteneri care au aceleași principii ca și noi, am convenit, de asemenea, asupra unei liste cu bunuri comune de înaltă prioritate care fac obiectul sancțiunilor, cărora întreprinderile ar trebui să le acorde o atenție deosebită și pe care țările terțe nu trebuie să le reexporte către Rusia. Recent, am extins această listă, incluzând încă cinci bunuri. În plus, în cadrul UE, am elaborat, de asemenea, o listă a bunurilor care fac obiectul unor sancțiuni și sunt critice din punct de vedere economic și în privința cărora întreprinderile și țările terțe ar trebui să fie deosebit de vigilente.

Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologiile militare, de exemplu limitarea accesului la drone, și pe înscrierea pe lista sancțiunilor a altor societăți și persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri individuale pe listă a depășit pragul de 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură puternică dată celor care facilitează războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei” arată comunicatul C.E.

 

Cel de al 13-lea pachet de sancțiuni include:

NOI ÎNSCRIERI PE LISTA PERSOANELOR ȘI A ENTITĂȚILOR CARE FAC OBIECTUL SANCȚIUNILOR 

Acesta este un pachet fără precedent, cu 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane și 88 de entități. Cu aceste noi includeri, UE depășește pragul de 2 000 de persoane și entități sancționate.  În special:

  • Vizarea sectorului militar și de apărare al Rusiei: noile includeri pe listă se referă la peste 140 de societăți și persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme și alte echipamente militare.
  • Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război: noile includeri pe listă vizează 10 societăți și persoane ruse implicate în transportul de armament din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) către Rusia. Și pe ministrul apărării din RPDC, precum și mai multe societăți și persoane din Belarus care oferă sprijin forțelor armate ruse.
  • Combaterea eludării: printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică și directorul acesteia, implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia, precum și o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziții publice.
  • Consolidarea acțiunii UE împotriva ocupării temporare și anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina: printre noile includeri pe listă se numără șase judecători și 10 funcționari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.
  • Sancționarea încălcărilor drepturilor copiilor: printre noile includeri pe listă se numără și 15 persoane și 2 entități implicate în transferarea forțată, deportarea și îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

MĂSURI COMERCIALE

Acest pachet ne consolidează acțiunile menite să pună capăt achizițiilor Rusiei de tehnologii sensibile occidentale pentru forțele sale militare. Vehiculele aeriene fără pilot (dronele) au fost esențiale pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, pachetul acesta include în mod special pe listă societățile care achiziționează pentru Rusia componente esențiale de drone și introduce unele sancțiuni sectoriale pentru a elimina lacunele și a face mai complicat războiul prin intermediul dronelor.

Pe baza unor dovezi concrete din diverse surse, susținute de date comerciale și vamale, pachetul adaugă 27 de societăți din Rusia și din țări terțe pe lista entităților asociate complexului militar-industrial al Rusiei (anexa IV la Regulamentul 833/2014). UE va impune restricții la export împotriva acestor societăți în ceea ce privește produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și în ceea ce privește produsele și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia. Prin acest pachet se adaugă pe lista de sancțiuni:

  • 17 societăți ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice folosite în mod special pentru fabricarea de drone.
  • patru societăți înregistrate în China și câte una înregistrată în Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka și Turcia, care desfășoară, de asemenea, activități comerciale în domeniul componentelor electronice, inclusiv de origine UE.

În plus, pachetul extinde lista produselor tehnologice avansate care pot contribui la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate. Sunt vizate componente utilizate pentru dezvoltarea și producția de drone, cum ar fi transformatoarele electrice, convertizoarele statice și inductori, elemente care se găsesc, printre altele, în drone, precum și condensatoare din aluminiu, care au aplicații militare, cum ar fi rachete și drone și sisteme de comunicații pentru aeronave și nave.  Acest lucru va slăbi și mai mult capacitățile militare ale Rusiei.

MĂSURI DE PROMOVARE A COOPERĂRII INTERNAȚIONALE

Noul pachet adaugă Regatul Unit pe lista țărilor partenere care au impus restricții la importurile de fier și oțel. Aceste țări partenere aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier și oțel și un set de măsuri de control al importurilor care sunt în mare parte echivalente cu cele din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al UE.

„Continuăm să condamnăm în termenii cei mai fermi agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece acestea sunt printre cele mai întunecate momente pentru Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Facem apel la Rusia să-și retragă imediat și necondiționat tot personalul și echipamentul militar de pe întreg teritoriul Ucrainei, cu respectarea deplină a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional și să înceteze toate ostilitățile. Sprijinim Formula pentru Pace a Ucrainei ca singura cale legitimă și credibilă către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, în conformitate cu Carta ONU.

adresa

Viitorul Ucrainei și al poporului său se află în Uniunea Europeană. În iunie 2022, Ucrainei i s-a acordat statutul de țară candidată la UE. În decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina. UE va sta alături de Ucraina pe calea sa de reconstrucție și reformă la fiecare pas. UE este unită și fermă în sprijinul său pentru Ucraina. De la începutul invaziei la scară largă, TEAM EUROPE a mobilizat peste 88 de miliarde EUR pentru a ajuta Ucraina și poporul său, iar la 2 februarie 2024, liderii UE convin asupra unui sprijin fiabil în valoare de 50 de miliarde EUR pentru Ucraina până în 2027.

În martie 2022, UE a activat Directiva privind protecția temporară, iar statele membre ale UE au oferit protecție cetățenilor ucraineni strămutați de război de atunci, peste 4 milioane de persoane fiind protejate temporar în UE. Protecția temporară a fost prelungită până în martie 2025.

Lupta Ucrainei pentru libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială se referă, de asemenea, la protejarea valorilor umane fundamentale și a principiilor dreptului internațional. UE a precizat în mod clar că va sta alături de Ucraina și de poporul său atât timp cât va fi necesar și pe toate fronturile: umanitareconomic, financiar, politic, diplomatic și militar.

Sprijinul nostru face diferența pe câmpul de luptă. Sprijinul militar global acordat Ucrainei de către UE – furnizat direct de Instrumentul european pentru pace și de statele membre – se ridică la aproximativ 28 de miliarde EUR. UE este unul dintre principalii furnizori de asistență militară și instruire pentru forțele armate ucrainene prin intermediul Misiunii UE de asistență militară în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina).

Misiunea civilă de consiliere a UE (EUAM) continuă să consilieze și să sprijine reformele din sectorul securității civile, în conformitate cu traiectoria UE a Ucrainei. În plus, EUAM sprijină eforturile Ucrainei de a investiga și urmări penal infracțiunile internaționale și de a reveni autorităților de aplicare a legii în teritoriile dezocupate și adiacente.

Securitatea Ucrainei este securitatea Europei. UE și statele sale membre s-au angajat să contribuie, pe termen lung și împreună cu partenerii, la angajamentele în materie de securitate față de Ucraina. Aceste angajamente vor ajuta Ucraina să se apere, să reziste eforturilor de destabilizare și să descurajeze actele de agresiune în viitor” se arată în comunicatul  comun al celor doi președinți ai Parlamentului și Consiliului European.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share